Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a confirmat pentru Stirile ProTV ca sunt sanse foarte mari ca Papa Francisc sa vina in Romania in luna mai a anului 2019.

Publicat:05.10.2018, 18:49

Data nu este una întâmplatoare, ci coincide cu vizita istorica facuta de Papa Ioan Paul al II-lea în România, pe 7, 8 si 9 mai 1999 - prima vizita a unui Papa în România.

În România, Papa Francisc ar putea vizita Catedrala Mântuirii Neamului, scrie Peridiodista Digital.

De asemenea, tot în mai Papa Francisc ar putea ajunge si în Bulgaria.

În urma cu 19 ani, Papa Ioan Paul al II-lea efectua, între 7 si 9 mai, pentru prima oara, o vizita în România, o tara majoritar crestin-ortodoxa. Era prima vizita a unui Papa în România.

″Este pentru prima data ca Providenta Divina mi-a oferit posibilitatea de a face o calatorie apostolica într-o tara predominant ortodoxa″⁣ a spus Papa Ioan Paul al II-lea, multumindu-i Patriarhului Teoctist, care l-a întâmpinat la scara aeronavei.

În timpul pontificatului sau, Papa Ioan Paul al II-lea a întreprins un mare numar de calatorii în diferite tari ale lumii si a pus mare pret pe dialogul ecumenic dintre diversele confesiuni ale religiei crestine cu alte religii. De asemenea, el a fost primul papa care a intrat într-o sinagoga si într-o moschee.

Relatiile dintre crestinatatea occidentala si cea rasariteana au cunoscut, dupa Marea Schisma din 1054, o racire treptata de aproape un mileniu.

Prima deschidere în relatiile dintre aceste doua biserici crestine dateaza din anul 1964, când Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Atenagoras, si Papa Paul al VI-lea si-au dat sarutarea frateasca. Un an mai târziu au fost ridicate anatemele reciproce, initiindu-se o noua etapa în istoria celor doua Biserici crestine.

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit prima oara cu Papa Ioan Paul al II-lea la 4 ianuarie 1989, când, la Roma, în timpul unei escale, a fost primit cu protocolul pe care-l presupune o vizita oficiala. 

Imediat dupa prabusirea regimurilor totalitare din Europa Centrala si de Est, Suveranul Pontif a efectuat mai multe vizite în tari din aceasta regiune.

Înca din ianuarie 1990, autoritatile române au adresat Sanctitatii Sale o invitatie de a vizita România, invitatie reînnoita în iulie 1998 de catre presedintele Emil Constantinescu. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române si-a dat acordul, la 16 decembrie 1998, pentru vizita Papei în România, iar la 12 februarie 1999, Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a adresat o invitatie Sanctitatii Sale. Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat invitatia la 12 martie 1999.

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea, în România, a avut loc în perioada 7-9 mai 1999.

Înaltul oaspete a sosit la Bucuresti, la 7 mai, la prânz, fiind întâmpinat de presedintele României, Emil Constantinescu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe-Române, Prea Fericitul Teoctist, Arhiepiscopul romano-catolic, Ioan Robu, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Lucian Muresan, Nuntiul Apostolic, Jean-Claude Perisset, si alte personalitati ale vietii politice si publice românesti.

Ceremonia de întâmpinare a cuprins trecerea în revista a garzii de onoare si intonarea imnurilor de stat ale Vaticanului si României.

Raspunzând cuvintelor de bun venit, Sancitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a rostit un discurs în limba româna: “Cu mare bucurie sosesc, astazi, în România, natiune mult draga mie si pe care de multa vreme doream sa o vizitez. Cu profunda emotie i-am sarutat pamântul, recunoscator înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care, în prevazatoarea Sa bunavointa, mi-a harazit sa vad realizat acest gând. (...) Am încredere ca vizita mea va contribui la cicatrizarea ranilor produse în relatiile dintre Bisericile noastre în timpul celor cincizeci de ani care s-au scurs si va deschide un anotimp de colaborare reciproca plina de încredere (...)”. Papa a tinut sa aminteasca misiunea apostolica a Sfântului Andrei pe meleagurile Dobrogei si lunga traditie crestina a românilor:

“Samânta Evangheliei, cazuta în teren fertil, a produs, în perioada acestor doua milenii, roade abundente de sfintenie si de martiriu. Ma gândesc la Sfântul Ioan Cassian si la Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice si canonice ale Orientului grec, Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Stefan cel Mare si Sfânt, ‘un adevarat atlet al credintei crestine’, cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea si la numerosi alti slujitori ai Evangheliei, între care domnitorul si martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numerosii martiri si marturisitori ai credintei.”

Dupa ce a amintit, în cadrul discursului sau, greutatile prin care a trecut tara noastra în timpul regimului comunist, Papa Ioan Paul al II-lea a încurajat poporul român, spunând: ″România, tara-punte între Orient si Occident, punct de rascruce între Europa Centrala si cea Orientala, România, pe care traditia o numeste cu frumosul titlu de ‘Gradina Maicii Domnului’, vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu si al Prea Sfintei Fecioare Maria.

În pragul unui nou mileniu, întemeiaza-ti viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm si curaj. Vei fi natiune prospera, pamânt roditor de bine, popor solidar si facator de pace. Dumnezeu sa te ocroteasca si sa te binecuvânteze mereu!″⁣

Dupa ceremonialul întâmpinarii, Suveranul Pontif si Patriarhul Teoctist s-au îndreptat, în papamobil, spre Palatul Patriarhiei, coloana oficiala fiind salutata de zeci de mii de locuitori ai Capitalei. A urmat prima întrevedere între cei doi întâistatatori. Seara a fost încheiata de o receptie oficiala oferita în onoarea sa la Palatul Cotroceni.

A doua zi, programul oficial a cuprins o vizita la Cimitirul Bellu Catolic, unde Papa Ioan Paul al II-lea a adus un omagiu unor prelati greco-catolici, victime ale persecutiei comuniste: Iuliu Hossu (1885-1970), cardinal ‘in pectore’, si Vasile Aftenie (1899-1950), primul episcop mort în închisorile comuniste. Suveranul Pontif s-a oprit si la Cimitirul Eroilor Revolutiei, în semn de omagiu adus victimelor din decembrie 1989. A asistat, apoi, la Divina Liturghie greco-catolica celebrata la Catedrala ″Sf. Iosif″⁣.

Evenimentul central al zilei l-a reprezentat întâlnirea Suveranului Pontif cu Preafericitul Patriarh Teoctist si membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care au participat presedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, presedintii Camerelor Parlamentului, personalitati ale vietii publice si membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.

Prea Fericitul Parinte Teoctist a numit vizita Papei drept ″un eveniment unic în Biserica noastra″⁣. ″⁣Chiar daca multi se îndoiau de posibilitatea realizarii acestei vizite″⁣, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ″⁣a facut Dumnezeu asa fel ca s-au adeverit cuvintele: ’unde vrea Dumnezeu se biruiesc hotarele firii"´â£â£.

Celebrarea euharistica a Suveranului Pontif a avut loc în cea de-a treia zi a vizitei, 9 mai, în Parcul Izvor, în prezenta Prea Fericitului Parinte Teoctist si a peste 200.000 de credinciosi catolici, greco-catolici, ortodocsi, din Bucuresti si din toate colturile tarii. Suveranul Pontif a celebrat slujba si a rostit predica în limba româna, apoi a binecuvântat credinciosii în limbile româna, maghiara, germana si poloneza.

″Din aceasta Capitala, doresc sa îmbratisez întreaga României, în toata alcatuirea ei: pe toti, din apropiere si de departe, îi asigur de afectiunea si rugaciunea mea. E o mare bucurie spirituala pentru mine faptul ca ma aflu pe pamânt românesc si sa-I multumesc lui Dumnezeu împreuna cu voi pentru lucrarile minunate pe care le-a înfaptuit si pe care Liturghia timpului pascal ne invita sa le amintim cu bucurie si gratitudine fata de Domnul. (...)

În numele acestei mari inspiratii ecumenice, ma adresez tuturor celor ce cred în Cristos, care traiesc în România. Ma aflu aici printre voi însufletit numai de dorinta adevaratei unitati si de vointa de a îndeplini ministerul petrin pe care Domnul mi l-a încredintat între fratii si surorile în credinta.″⁣

În finalul slujbei, Suveranul Pontif i-a adresat ″din toata inima″⁣ Prea Fericitului Teoctist invitatia de a veni la Roma. Pentru a doua oara, Papa Ioan Paul al II-lea l-a invitat pe Patriarhul Teoctist în papamobil, sa-l însoteasca la Aeroportul Bucuresti-Baneasa.

″Au fost zile de profunde emotii pe care le-am trait cu intensitate si care vor ramâne întiparite pentru totdeauna în inima mea. Primim ca un dar din mâna lui Dumnezeu evenimentele la care am participat împreuna, având încredere ca ele vor aduce roade de har atât pentru crestini cât, si pentru întregul popor al României. Å¢ara voastra are ca si înscrisa în radacinile ei o singulara vocatie ecumenica. Prin pozitia geografica si prin lunga ei istorie, prin cultura si traditie, România este o casa unde Orient si Occident se regasesc în dialog natural. (...).

Reînnoiesc urarea sa se ajunga în sfârsit la depunerea armelor pentru a se întâlni din nou si a întreprinde noi si mai eficientedialoguri de comuniune si pace! Un rol important, în aceasta privinta, revine crestinilor indiferent de confesiunea la care apartin. Ei sunt chemati azi sa traiasca si sa demonstreze cu mai mare îndrazneala fraternitatea lor, pentru ca popoarele sa fie încurajate, mai mult, determinate sa regaseasca si sa consolideze ceea ce au în comun.

Evenimentul spiritual pe care l-am trait, binecuvântat de Sfântul Dimitrie si de sfintii martiri ai ultimelor decenii, este o experienta de pastrat si de transmis în speranta ca noul mileniu ce se deschide în fata noastra sa fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile crestine si de descoperire a fraternitatii dintre popoare. Acesta este visul pe care îl port cu mine în timp ce las acest iubit pamânt″, a spus atunci Suveranul Pontif.

La 12 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea si-a început cuvântarea în cadrul Audientei Generale referindu-se la vizita efectuata în România: ″Gândul meu se întoarce mereu cu vie emotie spre vizita pe care Dumnezeu mi-a dat ocazia sa o efectuez zilele trecute în România. A fost vorba de un eveniment cu dimensiune istorica, fiind prima mea calatorie într-o tara unde crestinii sunt în majoritate ortodocsi″⁣.

Aceasta vizita istorica a fost larg mediatizata de mass-media internationala, agentiile de presa si presa internationala acordând largi spatii evenimentului.

Papa Ioan Paul al II-lea a trecut la cele vesnice la 2 aprilie 2005.

La 1 mai 2011, Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat de succesorul sau Benedict al XVI-lea, iar la 27 aprilie 2014, Papa Francisc l-a declarat sfânt, în fata unei multimi de sute de mii de credinciosi veniti din întreaga lume.