Spiretele nu s-au calmat inca in capitala Belgiei dupa atentatele sangeroase de la inceputul saptamanii. Mai multe evenimente publice au fost anulate din motive de securitate, iar turistii par sa evite Bruxellesul. Pe de alta parte, vanatoarea teroristilor continua. Politia italiana a retinut un suspect care ar fi furnizat acte de identitate teroristilor implicati in atentatele din Belgia si Franta.

Publicat:27.03.2016, 14:42


Barbatul in varsta de 40 de ani de origine algeriana a fost retinut in urma unui raid al fortelor antiteroriste italiene. Acesta ar fi furnizat documente de identitate false lui Najim Lachroui, sinucigasul de pe aeroportul Zaventem si lui Salah Abdeslam, unul dintre teroristii implicat in atentatele din noiembrie de la Paris. Intre timp, medicii belgieni incearca sa-i salveze  pe cei raniti in atentate. Multi sunt in stare grava.

Sven HEYNDRICKX, PURT. DE CUVANT MIN. SANATATII ”În acest moment, 101 raniţi ramân spitalizaţi. Ei sunt repartizaţi în 33 de spitale. 62 de pacienţi sunt la terapie intensiva, iar 32 au arsuri grave.”

Pe de alta parte, pe strazile din Bruxelles rar mai apar turisti, iar comerciantii se plang ca terorismul le afecteaza afacerile.

”Pentru moment au scazut vânzarile, deşi este Paştele. Aceasta perioada aduce într-adevar pierderi pentru noi. Comparând cu o sâmbata normala este mult mai linişte şi mai gol în magazin. Speram sa ne revenim la normal.”

Bruno LADARIO, TURIST DIN BRAZILIA ”Încercam sa ne spunem ca nimic nu s-a întâmplat, dar totuşi suntem puţin speriaţi. Încercam sa evitam mulţimile de oameni.”

Mai multe evenimente publice au fost anulate, dupa ce ministrul de interne le-a cerut oamenilor sa evite zonele aglomerate. Marsul impotriva fricii, planificat pentru astazi, a fost de asemenea anulat de teama unor atacuri. Totusi, in jur de 200 de nationalisti au iesit in aceasta dupa amiaza pe strazi. Presa scrie ca unii dintre ai aveau cagule pe cap si erau in stare de ebrietate. Politia a intervenit pentru a dispersa multimea.

In urma incidentelor violente, mai multe persoane au fost retinute.