Cel putin 18 morti in Egipt, intr-un atac revendicat de Statul Islamic vizand forte de securitate.

Publicat:12.09.2017, 05:07Cel putin 18 persoane au fost ucise luni, în nordul Sinaiului egiptean, într-un atac vizând fortele de securitate, revendicat de gruparea Statul Islamic, relateaza AFP.

”Opt militari egipteni au fost ucisi, iar patru vehicule blindate au fost distruse”, a anuntat organizatia jihadista prin agentia sa de propaganda Amaq. Surse medicale si în domeniul securitatii au anuntat un bilant de 18 morti.

Potrivit Ministerului egiptean de Interne, care vorbeste despre mai multi morti fara sa faca alte precizari, o masina a explodat la trecerea unui convoi al fortelor de securitate, în orasul Bir al-Abed, în nordul Peninsulei Sinai.

Atacul a avut loc pe drumul care face legatura între Al-Qantara si Al-Arich, capitala regiunii Sinaiul de Nord, în contextul în care forte de securitate efectueaza o operatiune în zona. Un vehicul a intrat în convoi si apoi a explodat, a precizat ministerul.

Lunetisti ascunsi au deschis apoi focul, au ucis si au ranit oameni, adauga aceasta sursa. Era imposibil, imediat, sa se stabileasca daca existau victime civile. De la destituirea de catre armata, în vara lui 2013, a fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, provenind din cadrul miscarii Fratii Musulmani, fortele de securitate egiptene înfrunta, în Sinai, o grupare jihadista care a jurat credinta Statului Islamic.

Gruparea este vinovata totodata de uciderea câtorva sute de militari si politisti în Egipt, si a revendicat atentate vizând comunitatea crestina copta, în decembrie, soldate cu peste 100 de morti.

Într-o declaratie, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat ”în termenii cei mai duri” acest atac. ”Terorismul, sub orice forma, constituie una dintre amenintarile cele mai grave la adresa pacii si securitatii internationale”, se arata în aceasta declaratie.

Departamentul de Stat american a condamnat, de asemenea, atacul de luni. Statle Unite ”vor continua sa sustina Egiptul în fata amenintarii terorismului”, a adaugat diplomatia americana într-un comunicat.