Singurul caine din lume antrenat sa descopere atat droguri cat si ... telefoane mobile, este inamicul numarul unu al detinutilor din inchisorile germane.

Publicat:08.11.2018, 10:54

Asta pentru ca acei detinuti care reusesc sa faca rost de un mobil au multa putere - pot sa-si conduca afacerile necurate, chiar din închisoare, pot influenta martori sau pot pune la cale planuri de evadare.


Însa nu-l pot pacali pe rottweiler-ul Yem, care adulmeca telefoanele mobile, oriunde ar fi ascunse. De fiecare data când rottweilerul Yem vine ... ”în vizita” la diferite penitenciare din landul Renania de Nord-Westfalia, detinutii sunt în alerta.


Nu conteaza ca “inspectia” îi gaseste în celulele, în sala de mese sau la atelierele unde au dreptul sa munceasca.


Câinele este, adesea, cel mai bun prieten al omului. Dar poate fi inamicul telefoanelor mobile! Oriunde ar fi ascunse, Yem le adulmeca si adio planuri de comanda a drogurilor prin e-mail ori tentative de evadare puse la cale cu ajutorul Google Maps.

Yem a fost în misiune la un penitenciar din Koln si, cu acest prilej, a facut si o demonstratie pentru presa.

Reporterul a ascuns un telefon mobil într-un aspirator, în timp ce subofiterul care face echipa cu câinele dresat a ramas în exterior. Apoi, doar i-a dat o comanda... iar Yem a intrat în actiune. Au trecut doar 23 de secunde pâna a gasit telefonul pitit.


Yem este antrenat sa adulmece substantele chimice din bateria mobilului, dar si grasimea sau sudoarea care ramân pe carcasa. Detinutii nu sunt deloc încântati de talentele câinelui detectiv. Telefoanele mobile sunt aur curat pentru detinuti.


Reporterul a vorbit cu un fost condamnat la ani grei de închisoare pentru omor deosebit de grav: “Când esti închis, esti considerat un “rege” daca ai telefon mobil. Poti organiza orice fara stirea gardienilor, întâlniri între complicii din exterior, influentarea martorilor, afaceri cu droguri...”


Peter Biesenbach, ministrul Justitiei, landul Renania de Nord, Westphali: “Am reusi sa contracaram traficul si consumul de droguri într-o masura mult mai mare, daca am reusi sa eliminam telefoanele mobile din închisori.”


Fost detinut: “Daca esti gasit cu un telefon mobil în posesia ta, trebuie sa te astepti la sanctiuni drastice: izolare, interzicerea vizitelor... Si sa nu-ti mai faci iluzii ca ai putea fi eliberat înainte de termen.”


Iata de ce e nevoie de un patruped în uniforma, cu simturi ascutite si bine antrenate! Acest rottweiler este primul câine care poate depista telefoane mobile. Însa asemenea misiuni sunt istovitoare pentru el.


Controlul în trei închisori, spun specialistii, îl solicita la fel ca efortul pe care îl face un atlet care alearga 30 de kilometri.