Institutii medicale din toata tara vor delega doctori care sa lucreze la spitalul improvizat la Moldexpo. Astazi acolo au fost asamblate deja primele saloane avand pereti din plastic. Daca cele 700 de locuri nu vor fi suficiente, spune seful statului, atunci afara vor fi amenajate corturi in care vor fi puse paturi pentru pacienti.

Publicat:01.04.2020, 19:36

La Moldexpo lucrarile de amenajare a saloanelor improvizate erau astazi in toi. Fiecare spatiu are cativa metri patrati si este destinat pentru un singur om. 

Iulia SARIVAN, REPORTER IULIA SARIVAN:“Fiecare salon improvizat este separat de celelalt cu pereti din plastic. In interior este un pat mobil, un scaun si o noptiera.” 

Desi astazi la amiaza erau doar cateva saloane instalate, muncitorii lucrau continuu pentru a termina cat mai repede amenajarea acestora. 

Vadim BRANZANIUC, PRETORUL SECTORULUI BUIUCANI:” O suta de paturi vor fi in aceasta incapere. Intreaga capacitate a centrului va fi de 500 cu posibilitatea de extindere pana la 700 de locuri.”

Dimineata ministrul santatii a anuntat ca mai multe centre medicale din tara vor delega medici care sa activeze la spitalul improvizat.

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII:“Toate institutiile medico-sanitare publice vor detasa la centrul personal medical pentru a asigura buna functionare.”  

Intre timp, Igor Dodon a spus ca in cazul in care spatiile amenajate in pavilioane nu vor fi suficiente, vor fi instalate corturi in curtea centrului de expozitii. 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:“Colegii de la ministerul apararii sunt gata sa instaleze si corturi si astfel sa largim centrul de triere.” 

Noul director al instituiei medicale improvizate este Oleg Crudu, care pana ieri era sef la spitalul Sfanta Treime. 

Oleg CRUDU, DIRECTOR AL CENTRULUI DE TRIERE:“Fiecare pacient va fi examinat, i se va aplica un stiker, fie culoarea verde, galbena sau rosie, in functie de starea de sanatate.” 

Iulia SARIVAN, REPORTER PRO TV: “Pe perioada exercitarii functiei de director al spitalului improvizat, Oleg Crudu va fi suspendat din functia pe care o detine acum, asta inseamna ca el va pleca de la conducerea spitalului Sfanta Treime. Pentru cat timp este aceasta schimbare, nu este clar deocamdata.” 

Igor Dodon spunea astazi ca primele 400 de locuri la spitalul improvizat vor fi gata la inceputul saptamanii viitoare. Asta desi duminica trecuta premierul afirma ca centrul va fi gata cel tarziu maine dimineata.