Doi cetateni francezi sunt suparati foc pe biroul de Azil si Migratie, intrucat de cateva saptamani incearca sa aduca din strainatate un inginer pentru a construi masini de curse in Moldova si nu reusesc. Cei doi spun ca au adus la noi in tara un proiect de sute de milioane de euro, care insa acum ar fi taraganat de birocratia moldoveneasca. Din cauza retinerii, oamenii de afaceri spun ca pierd timp si bani si se tem ca proiectul sa le fie compromis, intrucat raliul la care urmeaza sa participe masinile construite in Moldova este planificat pentru sfarsitul acestui an.

Publicat:03.06.2015, 13:56

Sabatie FRANCIS, FONDATOR PROIECT: “S-a semnat un contract pentru Moldova, pentru 4 ani, 148 de milioane de euro. Când cineva de buna credinta, ca mine, vine cu un investitor, iese rau.”

Sabatie Francis este originar din Elvetia, iar acum doi ani a pornit un proiect in Republica Moldova. Impreuna cu niste investitori straini acesta isi doreste sa construiasca masini de teren electrice care sa participe la un raliu in Franta. Pentru a realiza acest lucru, omul de afaceri are nevoie de un inginer din Republica Dominicana, pe care nu reuseste sa-l aduca in Moldova, intrucat potrivit lui, procedura de perfectare a unei invitatii este taraganata. Astfel, proiectul ii este pus in pericol. 

Sabatie FRANCIS, FONDATOR PROIECT: „Este inginer în domeniul masinilor electrice. Atunci a trebuit sa fac o invitatie ca sa semnam contractul definitiv si sa ne apucam de lucru. Eu am platit pentru urgentare si mi s-a spus 10 zile, dar se pare ca au uitat de mine sau ca îsi bat joc.” 

Cei doi francezi spun ca proiectul ar oferi peste 100 de locuri de munca pentru moldoveni si investitii de sute de milioane de euro. Investitorii sustin ca daca problema nu se va rezolva in scurt timp, vor pleca din Republica Moldova pentru a-si duce proiectul la bun sfarsit in alta tara.

Michel VALETTE, INVESTITOR: “Vom fi nevoiti sa plecam, deoarece daca refuza sa ne permita sa aducem expertii nostri, va trebui sa plec si sa caut alte tari, cum ar fi Indonezia sau Malaysia.”

O functionara de la Biroul de Azil si Migratie ne-a spus ca este procedura solicitata de francezi dureaza mai mult timp, iar cele 10 zile de urgentare se calculeaza din momentul in care biroul primeste un aviz. Functionara nu a explicat insa despre ce aviz este vorba sau de unde trebuie sa vina acesta. Reprezentantii institutiei au promis ca in termen de cel mult 5 zile vor da un raspuns francezilor. 

Elena COLUJCO, SPECIALIST BIROUL DE AZIL SI MGRATIE: „Cum vin raspunsurile de celelalte structuri, noi suntem foarte receptivi. Indiferent cine este, fie persoana juridica, fie persoana fizica, aceasta este procedura.”

Automobilele construite in cadrul acestui proiect urmeaza sa participe la raliul de la Paris Dakar. Vehiculele ar urma sa aiba motoare exclusiv electrice si se numesc Buggy Cars.