Doua mii de locuitori ai insulei Manam din Papua Noua Guinee au fost evacuati in ultimele ore.

Publicat:25.08.2018, 09:22

Doua mii de persoane au fost nevoite sa fuga, sâmbata, din calea râurilor de lava care s-au scurs dupa eruptia unui vulcan situat în nordul Papua Noua Guinee din Oceanul Pacific, a anuntat Centrul national pentru situatii de urgenta, citat de Reuters.

Insula Manam, de doar 10 kilometri latime, este una dintre zonele în care se înregistreaza cea mai intensa activitate vulcanica din aceasta tara insulara cu o populatie de circa 9.000 de persoane.

Locuitorii se aflau chiar pe traiectoria scurgerilor de lava, iar autoritatile au dispus evacuarea acestora, a declarat pentru Reuters Martin Mose, director al Centrului pentru situatii de urgenta din Papua Noua Guinee.

Vulcanul a început sa erupa la ora locala 6:00 (vineri, 20:00 GMT), potrivit datelor Observatorului vulcanologic Rabaul (RVO), si a expulzat în atmosfera o coloana de cenusa care a ajuns pâna la o înaltime de 15 kilometri deasupra nivelului marii.

Unii copaci s-au rupt în urma stratului greu de cenusa care s-a depus, a precizat RVO în cadrul unui buletin informativ.

“Cele mai afectate zone sunt Baliau si Kuluguma, iar oamenii sunt nevoiti sa foloseasca lanterne din cauza vizibilitatii scazute cauzate de ploaia de cenusa”, se mai arata în document.

Un alt reprezentant al RVO, Steve Saunders, a declarat prin telefon pentru Reuters ca aceasta eruptie a fost neobisnuit de puternica.

“Din câte stim nu au fost înregistrate pâna acum victime, însa îi sfatuim pe locuitori sa pastreze distanta fata de vai din cauza riscului de alunecari de noroi”, a spus Saunders adaugând ca “este o patura groasa de cenusa pe margini”.

Specialistul a precizat ca faza initiala a eruptiei s-a încheiat, însa o noua gura de evacuare s-a deschis, ceea ce indica faptul ca ar putea urma o alta eruptie.

Centrul Consultativ Darwin pentru Cenusa Vulcanica (DVAAC) a emis o avertizare indicând aeronavelor sa ocoleasca norul de cenusa care se afla peste nivelul de croaziera al zborurilor comerciale.

Potrivit estimarilor, norul de cenusa se va disipa în urmatoarele 12 ore, a declarat pentru Reuters specialista în meteorologie Amanda Alford.

În urma unor eruptii anterioare pe insula Manam mai multi locuitori si-au pierdut viata dupa ce au respirat cenusa vulcanica sau au fost îngropati sub stratul gros de cenusa, conform volcanodiscovery.com

Sursa: Agerpres