Medicii din Iasi vor sa faca plangere penala impotriva unei tinere mamici care a adus pe lume un baietel, in conditii de urgenta majora, in maternitate.

Publicat:16.08.2018, 14:58Femeia le-ar fi spus ca a încercat sa nasca natural, acasa, ajutata de o dula - femeie care ajuta psihologic gravidele. N-a reusit, iar copilul a ramas blocat si cu cordonul ombilical în jurul gâtului.


Tânara a chemat apoi ambulanţa, iar medicii au ajutat-o sa nasca la spital. Bebelusul ar putea ramâne cu sechele neurologice, spun doctorii, care le învinuiesc atât pe mama pruncului, cât si pe femeia care a asistat-o, desi nu are compententze medicale.


Doctorii sustin ca tânara a ajuns la Maternitatea ”Cuza Voda” în stare grava si le-a spus ca a decis sa nasca natural acasa, asistata de o dula - o femeie care ofera suport emotional si psihologic - dar care nu are studii medicale.


Trebuie mentionat ca în urma cu doi ani, pacienta facuse o cezariana si fusese avertizata de medici ca îsi pune viata si pruncul în pericol, daca naste natural la domiciliu.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie: ”A declarat ca a dorit sa nasca la domiciliu cu o dula. Acestea sunt niste personaje care sustin psihologic o gravida înainte, în timpul sau dupa nastere. Ele practic nu au competenta medicala si nu au asistat copii în viata lor. Riscul de ruptura uterina si deces matern a fost foarte mare.”

Tânara a ajuns la spital când copilasul avea deja înfasurat cordonul ombilical în jurul gâtului, iar capul a ramas blocat aproape doua ore. Medicii au intervenit cu forcepsul pentru a salva viata bebelusul.

Dr. Dragoş Nemescu, medic primar obstetrica-ginecologie: “A venit în urgenta cu nasterea declansata în faza avansata cu pozitie anormala a fatului si complicata//nu sunt de acord si nu as fi recomandat sa stea acasa în travaliu sa nasca.

Medicii au reusit sa salveze viata pruncului, dar nu este exclus ca acesta sa ramâna cu probleme neurologice. Doctorii sunt decisi sa faca o plângere penala atât familiei, cât si persoanei fara studii care ar fi asistat initial la nasterea femeii. Sotul tinerei mame contesta însa prezenta dulei.

”Sotia a luat hotarârea sa stea acasa, sa înceapa nasterea,  dupa care sa mearga la spital. Eu nu stiu de nicio dula, am fost eu cu sotia”, a spus barbatul.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie: ”Eu voi depune o plângere penala la adresa familie si împotriva acestui personaj. Politia trebuie sa identifice aceasta persoana. E o situatie care nu trebuie sa se mai întâmple în România.”

La noi termenul de dula este folosit pentru acele persoane care le pot învata pe viitoarele mamici cum sa se pregateasca emotional pentru a face fata unei nasteri naturale. Dar în niciu un caz nu îsi pot însusi rolul de moase sau medici, spun specialistii.

Liliana Pintile, presedinte Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor, Filiala Iasi: ”În tarile civilizate, moasele asista mamicile la nastere, fie în spital, fie la domiciliu dar pentru asta trebuie sa aiba competente sporite, cum sunt moasele licentiate.”

În România, în prezent sunt înregistrate oficial circa o suta de moase cu studii medicale si majoritatea lucreaza doar în maternitati - alaturi de medici.