Agresivitatea de care au dat dovada jandarmii in Piata Victoriei si ordinele date de cei care i-au coordonat sunt criticate chiar din interiorul Ministerului de Interne.

Publicat:19.08.2018, 05:51O înregistrare video facuta de un politist de la SPIR arata ca misiunile primite de fortele de sprijin nu s-ar fi bazat pe situatia reala din zona de interventie.


Ba, chiar, trupele speciale ar fi fost expuse inutil.


Toate aceste fapte sunt investigate acum de Parchetul Militar, acolo unde au fost depuse si sâmbata noi plângeri penale împotriva militarilor.
Conversaţie înregistrare:- Plecam toate cele patru echipe! Lasati-ne sa plecam împreuna!- Retrage-te de acolo!- Cine a dat ordinul asta?
Imaginile au fost filmate cu telefonul mobil în interiorul unei masini de la Serviciul de Politie pentru Interventie Rapida si surprind momentele în care fortele speciale merg spre Piata Victoriei. De la comandamentul jandarmeriei li se spusese sa intervina pe terasa unui restaurant din zona, unde nu erau protestatari violenti, ci doar clienti care scandau alaturi de manifestanti.

Si nici nu erau în pericol doi ofiteri operativi, asa cum li s-a comunicat în casti.

Conversaţie înregistrare:


- Retrageti-va! Nu va mai duceti în spirijin! Acuma vin sa deblocheze! Am înteles! Retrageti-va!- Eliberati zona ca plecam! Eliberati zona ca plecam!- Ramâneti acolo si ocupati pozitii defensiv! Nu încercati sa intrati în multime!
În imaginile filmate de la înaltime se vede ca echipele Serviciului Politiei de Interventie Rapida ajung exact în locul în care cei doi jandarmi fusesera atacati de huligani, dupa ce au fost lasati în spate de colegi.


Putin a lipsit ca cei de la SPIR sa fie si ei implicati în incidentele violente, asa ca nu exclud acum varianta potrivit careia ordinele primite de la jandarmi sa fi fost o capcana.


“O harababura de ordine tâmpite neconforme cu terenul” spune la adapostul anonimatului un angajat al Ministerului de Interne dupa acest episod în care doua dintre cele patru masini ale SPIR au fost atacate cu pietre dupa ce s-au retras din Piata.


Este doar unul dintre momentele pe care le ancheteaza acum Parchetul Militar, unde au continuat sa vina si astazi protestari ca sa ceara cercetarea penala a jandarmilor agresivi.


Protestatar:” M-am ales cu niste portii de gaze. Asa la un moment dat s-a produs o busculd[. Lumea se retragea din zona gardurilor. Şi nu foarte departe am auzit o explozie si un nor de gaz adus de vânt de la zece metri.”


Protestatar: ”Practic toata lumea calma, toata lumea ok. Copii, femei, oameni tot ok. Pâna au dat ei gaze. Nu se stie de ce. Au aruncat grenade.

Ultima gazare a fost dezastru. Ardea fata. Nu stiu cine m-a dus acolo. Ma spalau niste tineri pe fata. Care e explicatia? Mitocania lor?”
Protestatar:” Ne-au dat de la bun început de înteles ca sunt pregatiţi ca de razboi.”


Între cei care au depus plângeri penale se afla si singurul civil pe care parchetul l-a acuzat oficial de ultraj si tulburarea linistii publice, dupa ce jandarmii l-au filmat în timp ce lovea cu pumnii în scuturile lor.


Dr. Licniu Miculeanu: ”Daca loveam aveam leziuni de lovire, iar eu am doar leziuni de târâre. Eu m-am aparat. Eu am 70 de ani. Cum sa bat jandarmii aia?”


Ancheta procurorilor militari vizeaza trei paliere: în primul rând jandarmii care au fost foarte violenţi, apoi sefii jandarmeriei care au dat ordine si în al treilea rând nivelul politico-administrativ. Ministrul de interne, Carmen Dan si prefectul Capitalei, Speranta Cliseru urmând sa fie chemate sa dea explicatii în legatura cu implicarea în evolutia evenimentelor din Piata Victoriei.


Multi dintre cei care au depus plângeri penale au adus si înregistrari video facute în Piata Victoriei.