Gabriela Firea, primarul de Bucuresti, a facut, pentru Stirile ProTV, primele precizari dupa ce a fost huiduita, luni seara, pe Arena Nationala.

Publicat:13.06.2018, 05:0020 de mii de oameni au taxat dur, la Arena Nationala, prezenta primarului Gabriela Firea alaturi de Simona Halep. A fost huiduita cât timp a vorbit, iar corul de fluieraturi a însotit-o pâna când a parasit stadionul.


Ulterior, pe Facebook, Firea a dat vina pe “echipe de cetateni cu venin”, “amplasate strategic”. Miile de comentarii critice, primite drept raspuns, au dus la închiderea temporara a paginii. Gabriela Firea spune ca pagina s-a blocat singura, dar specialistii IT o contrazic si explica tehnic ca asa ceva nu e posibil.

Marţi seara, la ora 20:00, paginile ”Gabriela Firea” şi ”Primaria Municipiului Bucureşti” nu mai pot fi accesate.

 Soprana Angela Gheorghiu, scriitorul Mircea Cartarescu si actrita Oana Pellea au criticat si ei prezenta primarului Bucurestiului alaturi de Simona Halep.

Discursul Gabrielei Firea a fost complet acoperit de huiduielile multimii prezente pentru Simona Halep. Cei peste 20.000 de oameni aflati în tribune s-au aratat deranjati de implicarea politicului în acest eveniment, înainte ca Simona sa apara pe teren.

Gabriela Firea a intrat pe teren alaturi de Simona Halep pe melodia trupei Queen - We Are the Champions. Când primarul a început sa vorbeasca, multimea s-a dezlantuit. Discursul s-a auzit doar la televizor. Pe stadion au dominat huiduielile.

Conform desfasuratorului, Gabriela Firea ar fi trebuit sa vorbeasca pe scena câteva minute, dar aceasta i-a înmânat premiile Simonei în viteza si a plecat imediat de pe stadion, tot în fluieraturi.

La scurt timp, primarita a avut o explicatie pentru huduieli, într-o postare pe pagina sa oficiala de Facebook: “echipe de cetaţeni cu venin au venit bine organizate, plasate strategic printre oameni decenţi, care au venit la un eveniment memorabil pentru Simona Halep.

În mai putin de o ora, au curs peste 3000 de comentarii negative la adresa Gabrielei Firea, oamenii criticând gestul primarului de a urca alaturi de Simona pe scena. Apoi, pagina respectiva a fost suspendata.

Celebra soprana Angela Gheorghiu a criticat si ea vehement aparitia Gabrielei Firea: “sunt profund deziluzionata, stimata doamna primar al orasului Bucuresti, pentru ca ati continuat sa va folositi de numele unor mari personalitati, oferindu-le cheia si cetatenia de onoare a Bucurestiului.”

Aceasta a refuzat cheia orasului, când Gabriela Firea a vrut sa i-o acorde: “am simtit atunci ca munca si notorietatea mea vor fi instrumentalizate de catre dumneavoastra si de aceea am refuzat. Invit pe toti politicienii români sa se poarte cuviincios si sa nu se mai serveasca niciodata pentru interesele lor marunte politice de marile personalitati din România ce obtin mari succese si victorii!”

Si scriitorul Mircea Cartarescu si actrita Oana Pellea au criticat-o pe Gabriela Firea:

Mircea Cartarescu: “Dupa ce-au profanat Piaţa Victoriei şi sigla #rezist, au vrut sa spurce şi cupa unei mari campioane. De data asta însa bucureştenii noştri au fost la-nalţime şi-au huiduit-o copios pe intrusa. Talentul nu se ia prin afişarea cu cei talentaţi.

Oana Pellea: ”Toata lumea de pe stadion a venit pentru performanţa SIMONEI! Nu pentru altcineva. Nu trebuia nimeni sa urce pe scena. Decât ea! Era si este sarbatoarea Simonei si a sportului românesc.

Într-un comunicat trimis Stirilor Pro tv, Primaria Capitalei a precizat ca: “daca institutia si Primarul General nu s-ar fi implicat în organizarea unui astfel de eveniment, asa cum fac toate administratiile oraselor europene, atunci când sportivii din tarile lor obtin performante remarcabile, cu siguranta am fi fost acuzati de lipsa de respect.”

Comunicatul nu a explicat, însa, si de ce a fost nevoie ca Gabriela Firea sa urce pe scena alaturi de Simona Halep. Cât despre contul oficial de Facebook, primaria sustine ca: “acesta nu a fost închis, ci s-a blocat ca urmare a avalansei de mesaje primite.”

Specialistii IT spun, însa, ca nu este posibil ca o pagina sa se blocheze din cauza unui numar mare de comentarii. Marţi dupa-amiaza, pagina Gabrielei Firea a fost redeschisa. Peste noapte, au disparut cele 3000 de comentarii negative. Au ramas doar 100, toate pozitive.

Evenimentele de la National Arena au facut înconjurul lumii: “Urale pentru Halep, huiduieli pentru primar” - au scris celebrele publicatii New York Times sau Washington Post.

Raspunsul Gabrielei Firea, pentru Ştirile ProTV

Primaria Municipiului Bucuresti a raspuns prompt propunerii Federatiei Romane de Tenis de a  organiza un eveniment prin care marea campioana Simona Halep sa prezinte publicului trofeul câstigat la Roland Garros. Ceremonia s-a desfasurat la Arena Nationala, cea mai potrivita locatie unde se poate organiza un eveniment de înalta tinuta, asa cum merita o campioana de talia Simonei Halep.


Daca Primaria Capitalei si Primarul General nu s-ar fi implicat în organizarea unui astfel de eveniment, asa cum fac toate administratiile oraselor europene atunci când sportivii din tarile lor obtin performante remarcabile, cu siguranta am fi fost acuzati de lipsa de respect fata de o sportiva care a scris istorie în sportul românesc.


Facem precizarea ca nu toti cei  20.000 de oameni prezenti la Arena Nationala au întâmpinat aparitia Primarului General alaturi de Simona Halep pe stadion cu huiduieli, ci doar gruparile organizate care aveau afisate la vedere bannere cu însemnele #rezist si care au venit la stadion cu scopul precis de a compromite evenimentul, o dovada clara în acest sens fiind mobilizarea pe care acestia au facut-o pe retelele de socializare.


Este regretabil faptul ca, din dorinta de a afecta cu orice pret imaginea Primarului General, mai multe persoane au transformat o ceremonie prin care romanii îsi omagiau campionii, într-o manisfestare cu tenta politica.


În ceea ce priveste contul de facebook al Primarului General, precizam ca acesta nu a fost închis, ci s-a blocat ca urmare a avalansei de mesaje primite.