Investigatia, denumita Paradise Papers, releva ca Apple, Nike, Uber, dar si alte companii globale incearca sa evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Publicat:06.11.2017, 13:00

O noua scurgere de informatii continua investigatia Panama Papers, peste 13 milioane de documente indicând legaturi dintre Rusia si miliardari din anturajul presedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiatilor prim-ministrului canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar si ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume, scrie Rise Project.

Una dintre retelele offshore duce catre secretarul american pentru comert, miliardarul Wilbur Ross, iar cel putin 12 consilieri, membri de cabinet si finantatori importanti ai lui Donald Trump apar în documentele secrete.

Cele mai multe dezvaluiri provin din arhiva casei de avocatura Appleby si a unui furnizor de servicii offshore numit Estera, scriu jurnalistii de la Rise Project.

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce ofera servicii medicale si credite pentru nevoi personale, arata documentele Appleby. Fisierele companiei mai arata ca, din 2007, fondul de investitii al reginei a varsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobânda de pâna la 99,9 la suta. Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticata în trecut pentru afacerile facute pe spinarea britanicilor saraci însa nu s-a stiut, pâna acum, faptul ca banii coroanei au sprijinit-o.

Un purtator de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ în acest proiect, ca fondul coroanei are o investitie în Insulele Cayman, dar ca nu cunoaste implicarea în BrightHouse.

Printre monarhii si politicienii conectati la acesta lume offshore se numara si Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiara a doua structuri offshore cu ajutorul carora a ascuns faptul ca detinea o proprietate imensa în Marea Britanie.

În Statele Unite, documente ale Appleby arata cum Wilbur Ross, secretarul pentru comert al SUA a folosit un lant de entitati din Insulele Cayman pentru a detine actiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai carei clienti se numara Sibur, printre ai carei patroni se numara Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar si Gennady Timchenko, noteaza Rise Project.

Documentele din Paradise Papers au scos la iveala si alte legaturi dintre SUA si Rusia în ceea ce priveste relatiile de afaceri:, în 2011, un fond de investitii al mogulului IT Yuri Milner actionând ca intermediar pentru una din bancile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în reteaua sociala Twitter. VTB este implicata si în rafinaria româneasca Rafo Onesti, ca principal finantator în ultimii ani ai actionarilor rusi, scriu jurnalistii Rise Project.

Documentele mai arata cum o subsidiara a gigantului rus Gazprom a înfiintat o companie paravan care a investit într-o firma legata de Yuri Milner si care a detinut actiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Tot Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliara al carei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

ParadisePapers contine fisiere din arhivele a doua companii ce se ocupa cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum si documente din 19 registre ale companiilor din jurisdictii ce deservesc economia subterana a lumii.

Arhiva a fost obtinuta de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alaturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists si alti 380 de jurnalisti din 67 de tari, printre care si RISE Project.

Sursa: News.ro