Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana va impune controale administrative intre ea si Irlanda de Nord, a declarat miercuri, la Bruxelles, negociatorul Uniunii Europene, Michel Barnier, relateaza AFP.

Publicat:11.10.2018, 09:50
"UE si Marea Britanie exclud amândoua existenta unei frontiere fizice cu insula Irlanda, în asa fel încât ceea ce se va întâmpla în Irlanda de Nord se va întâmpla si pe piata unica europeana. Vor exista proceduri administrative care nu exista înca pentru marfurile provenind din restul Marii Britanii care ajung în Irlanda de Nord", a explicat el în fata reprezentantilor companiilor din UE la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Aceasta perspectiva este deja respinsa de partidul ultra-conservator nord-irlandez DUP, sustinator cheie al guvernului Theresei May în Parlamentul de la Londra. Theresa May a insistat asupra faptului ca nu va accepta un Brexit care ar impieta asupra suveranitatii britanice.
"UE este atasata de integritatea teritoriala a Marii Britanii, dar Marea Britanie trebuie sa respecte piata unica europeana care include Irlanda", a subliniat Michel Barnier.
"Uniunea Europeana propune realizarea de controale de o maniera mai putin intruziva si evitarea controalelor fizice. Companiile din Marea Britanie vor trebui sa completeze declaratii vamale online când vor dori sa trimita bunuri în Irlanda de Nord. Camioanele si containerele vor fi scanate la bordul feriboturilor si al portcontainerelor cum se face între Spania si insulele Canare", a explicat el.
"De asemenea, vor fi organizate controale pentru bunurile industriale la sediile companiilor din Irlanda de Nord si nu la frontiere", a adaugat el.
"Ramân controalele sanitare si fitosanitare, care vor trebui realizate la frontiere din motive de securitate alimentara si sanatate animala. Irlanda trebuie sa ramâna o zona epidemiologica unica. Se efectueaza deja controale în porturi, dar cu Brexitul va exista o schimbare de scara si ele se vor efectua pentru 100% din animalele vii, si nu pentru 10% ca astazi", a precizat el.
Theresa May este asteptata la Bruxelles saptamâna viitoare pentru un summit al UE descris de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, drept "un moment al adevarului" pentru discutiile privind o iesire ordonata a Marii Britanie din blocul comunitar.
"Nu noi am ales Brexitul, britanicii sunt cei care l-au ales si propunerile noastre sunt menite sa ajute Marea Britanie sa-si asume consecintele negative ale Brexitului", a reamintit Michel Barnier.