Aflat in drum spre Germania, pentru o intalnire neoficiala cu Angela Merkel, Vladimir Putin s-a oprit pentru cateva ore in Austria, ca sa mearga la o.. nunta! Mai precis, la nunta sefei diplomatiei austriece.

Publicat:19.08.2018, 06:05Invitatia facuta presedintelui rus, de care s-a aflat abia saptamâna aceasta, a stârnit polemici în Austria.


Unii politicieni din opozitie chiar i-au cerut demisia ministrului de Externe, acuzând-o de subminarea politiciii externe europene.


În vârsta de 53 de ani, Karin Kneissl este cadru universitar si a fost numita ministru de Externe al Austriei din partea Partidului Libertatii, formatiune de extrema-dreapta cu simpatii ruse.


Desi nu s-au întâlnit decât o data, Karin Kneissl a decis sa-l invite pe presedintele Vladimir Putin la nunta ei, care a avut loc la Gamlitz, un orasel de lânga granita cu Slovenia.

Iar Putin a acceptat invitatia. I-a adus miresei un buchet de flori si mai multe daruri de nunta, printre care un samovar.

A tinut un discurs în germana si chiar a dansat cu mireasa. Acesteia i s-au reprosat însa cheltuielile cu paza pe care le-a presupus prezenta liderului de la Kremlin.

Fritz Bund, purtator de cuvânt al politiei: “Noi suntem obligati de lege sa protejam oaspetii straini, asa ca e irelevant pentru noi daca sunt în vizita oficiala sau privata.”


În plus, Austria detine în acest moment presedintia Uniunii Europene, iar imaginea lui Putin dansând cu ministrul de externe austriac trebuie sa fi stârnit nemultumire la Bruxelles. Majoritatea liderilor europeni considera ca presedintele rus face tot posibilul sa dezbine Uniunea, pe lânga faptul ca se afla în fruntea unui regim nedemocratic. La Gamlitz însa, i s-au gasit scuze.

Karl Wratschko, primar: “Suntem mândri ca unul dintre cei mai importanti politicieni din lume vine aici. Fiecare are propriul mod de a conduce o tara, e treaba poporului respectiv.”


Indignare a stârnit si faptul ca, potrivit presei austriece, vizita lui Putin a fost încadrata drept una de lucru, pentru ca presedintele rus a avut o scurta discutie cu seful guvernului, si el invitat la nunta.