Ministrul austriac de externe Karin Kneissl si invitatii la nunta ei vor avea ocazia sa asculte muzica traditionala ruseasca, gratie presedintelui rus Vladimir Putin, a carui participare la acest eveniment a starnit controverse in Austria.

Publicat:18.08.2018, 05:32
Vladimir Putin va veni la nunta cu 10 membri ai unui cor traditional rusesc, prestatia acestora fiind cadoul sau de nunta pentru Karin Kneissl, au declarat vineri agentiei dpa surse diplomatice, relateaza Agerpres.

Liderul de la Kremlin se va numara printre cei circa o suta de invitati la nunta sefei diplomatiei austriece, printre ei numarându-se si cancelarul conservator Sebastian Kurz, precum si vice-cancelarul Heinz Christian Strache, liderul extremei drepte austriece.

Dar inedita prezenta a presedintelui rus la acest eveniment i-a iritat pe reprezentantii opozitiei austriece, mai ales în contextul în care Austria detine presedintia semestriala a Consiliului UE.

”Cum poate presedintia austriaca a Consiliului UE sa joace rolul de intermediar onest pe care-l pretinde, daca ministrul afacerilor externe si cancelarul se plaseaza atât de clar de o parte ?”, a reactionat liderul grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat (de opozitie), Andreas Schieder.

”Este vorba despre o provocare de dimensiune europeana”, a adaugat eurodeputata aceluiasi partid, Evelyn Reger, care considera prezenta lui Putin la nunta ministrului Kneissl drept o ”rusine pentru imaginea Austriei”.

Karin Kneissl, în vârsta de 53 de ani, a fost numita la conducerea diplomatiei austriece de catre partidul de extrema dreapta FPOe, dar fara sa fie membra a acestei formatiuni. Ea se va casatori sâmbata cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, nunta desfasurându-se într-un sat viticol din apropierea orasului Graz.

Kremlinul a confirmat miercuri ca Vladimir Putin a acceptat invitatia la nunta. Dupa ce va participa la acest eveniment, presedintele rus va pleca la Berlin pentru o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.