A fost o zi plina de emotii pentru cei de la NASA si Roscosmos.

Publicat:11.10.2018, 16:25Un astronaut american si un cosmonaut rus, aflati la bordul rachetei Soyuz MS-10 au revenit de urgenta pe pamânt dupa ce au constatat probleme la motorul rachetei care urma sa-i duca pe Statia Spatiala Internationala. Rusia a decis sa suspende toate lansarile cu echipaj uman, dupa acest incident.


Racheta a decolat dimineata de pe cosmodromul rus din Baiknour - Kazahstan, urmând sa-i transporte pe americanul Nick Hague si rusul Alexei Ovcinin pe Statia Spatiala Internaţionala pentru o misiune de 6 luni.


Însa, dupa doar doua minute si 45 de secunde de la decolare, comandantul de bord Ovcinin a anuntat calm o “problema la propulsor, imediat dupa separarea acestora de racheta”.


Reacţia echipajului în capsula în momentul defecţiunii a fost transmisa LIVE de NASA şi Roscosmos. Echipajul este zguduit puternic şi experimenteaza imponderabilitate când în mod normal nu ar trebui sa fie aşa.

Şi-au pastrat cumpatul şi şi-au amintit toţi paşii de la exerciţiile pregatite special tocmai pentru astfel de situaţii.

Catalogata drept incident de gravitate 3 pe o scara de la 1 la 5, problema a intervenit când racheta urma sa scape de al doilea motor si de rezervorul de combustibil care propulsase racheta în al doiela stagiu al ascensiunii.

Echipajul a luat decizia desprinderii capsulei de racheta Soyuz si a început o coborâre balistica pe Pamânt, ceea ce presupune “cadere libera într-un unghi de aterizare mai ascutit fata de cel normal”.

Patru elicoptere MI-8 ale armatei ruse au decolat de pe diferite aeroporturi din Kazahstan ca sa-i localizeze pe cei doi astronauti.

Capsula a aterizat într-un nor de praf, parasutele atenuând doar într-o mica masura socul impactului brutal cu solul. Totusi, potrivit Moscovei, rusul si americanul nu au avut nevoie de ajutor medical imediat.