Regele Malaeziei a abdicat, la cateva saptamani de la casatoria cu o fosta regina a frumusetii din Rusia. Sultanul Muhammad al V-lea este primul rege care abdica in aceasta tara.

Publicat:12.01.2019, 12:36

Decizia a fost anuntata printr-un comunicat de presa al Casei Regale, care nu a oferit însa detalii despre decizia sa, scrie Wall Street Journal.

Criticii începusera sa lanseze speculatii despre situatia acestuia înca din luna noiembrie, când si-a luat concediu medical. În aceasta saptamâna, el trebuia sa îsi reia activitatile, dar a anuntat printr-un comunicat ca abdica, desi se afla la tron de doar doi ani, scrie Russia Today.

În comunicatul de presa, Muhammad al V-lea a transmis ca este recunoscator pentru încrederea care i-a fost acordata si a multumit Guvernului pentru cooperare.

El s-ar fi casatorit la finalul anului trecut cu o fosta regina a frumusetii în vârsta de 25 de ani, Oksana Voevodin, care a fost aleasa Miss Moscova în 2015.

Malaezia este de la câstigarea independentei, în 1957, o monarhie constitutionala cu un sistem neobisnuit: regele sau se schimba la fiecare cinci ani, fiind ales din rândul familiilor regale ale fostelor regate din care este formata tara.

Ca urmare a deciziei de a abdica, statul malaezian Pahang a anuntat sâmbata ca are un nou sultan care ar urma sa fie ales în curând drept noul rege al Malaeziei.

Sultanul Abdullah Shah este cunoscut pentru interesul sau pentru sport. El este în prezent presedintele Federatiei asiatice de hockey si membru al Consiliului director al FIFA.

Desi rolul sau este unul ceremonial, regele este foarte respectat în Malaezia si orice critica la adresa sa este interzisa. Portretul sau este afisat în locurile publice. Regele este si seful simbolic al islamului în tara, precum si seful onorific al armatei, scrie Agerpres.