Rusia a cerut joi statelor occidentale sa evacueze din Siria si in special din provincia siriana Idlib voluntarii cunoscuti sub numele de "casti albe", au declarat agentiei France Presse diplomati de la ONU. Potrivit surselor AFP, solicitarea a provocat critici din partea Statelor Unite, a Regatului Unit si a Frantei, relateaza Agerpres.

Publicat:12.10.2018, 05:28

"Prezenta castilor albe este o sursa de amenintare", a afirmat reprezentantul Moscovei în cadrul unei reuniuni cu usile închise a Consiliului de Securitate, convocat de Rusia. "Teroristii trebuie sa plece", a mai spus el, potrivit relatarii unui diplomat care a cerut sa nu îi fie dezvaluita identitatea.  

 

Rusia a mai acuzat si în trecut voluntarii care acorda ajutor în zonele controlate de rebeli ca au legaturi cu teroristii. Mai multe surse diplomatice au afirmat, potrivit AFP, ca Washingtonul, Londra si Parisul au respins "informatiile false" în acest sens. "Castile albe fac parte din organizatii umanitare", a sustinut reprezentantul american la reuniune, citat de aceleasi surse; reprezentantul britanic a cerut "sa nu se mai piarda vremea Consiliului de Securitate", iar cel francez a aratat ca voluntarii civili salveaza sute de oameni.  

Cererea Moscovei a fost formulata în contextul evacuarii armelor grele dintr-o zona tampon din Idlib, care a avut loc saptamâna aceasta, si al acordului din 17 septembrie între Rusia si Turcia, conform caruia jihadistii trebuie sa paraseasca zona pâna luni.