Anchetatorii rusi nu au reusit sa obtina informatii de pe cutia neagra a avionului rus doborat recent de Turcia in apropiere de granita cu Siria, a declarat luni un general din cadrul fortelor aeriene ruse, relateaza DPA.

Publicat:21.12.2015, 20:20

“Citirea datelor (de zbor) de pe cardurile de memorie nu a fost posibila din cauza daunelor interne", a declarat generalul Serghei Bainetov, directorul adjunct pentru siguranta zborurilor din cadrul Fortele Aeriene Ruse.

El a precizat ca va fi nevoie de “destul de mult timp” pentru a se inregistra progrese, informeaza Ria Novosti. Rusia a declarat saptamana trecuta ca va publica luni informatiile recuperate de pe cutia neagra a bombardierului sau doborat de aviatia turca in noiembrie.

Mass-media de stat rusa a scris la momentul respectiv ca analiza ar putea fi complicata de gradul de deteriorare a dispozitivului, care se afla in partea din spate a avionului, aproape de locul unde a fost atins de proiectilele lansate de avionul de lupta turcesc.

Rusia sustine in continuare ca avionul sau de lupta nu a intrat niciodata in spatiul aerian turc si se astepta ca analiza informatiilor din inregistrarile de zbor ale bombardierului sa arate ca lucru este adevarat. Cu toate acestea, Turcia, stat membru NATO, sustine ca avionul rus a patruns in spatiul aerian turc, zburand deasupra teritoriului sau timp de cateva secunde.

Dupa acest incident ce a tensionat relatiile dintre cele doua tari Moscova a recurs la represalii, printre masurile luate numarandu-se reintroducerea obligativitatii vizelor pentru cetatenii turci si sanctiuni economice, precum interzicerea importurilor unor produse provenite din Turcia, neprelungirea contractelor cu lucratorii turci din Rusia sau anularea zborurilor charter turistice catre Turcia.