Mii de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, în Bucuresti, la un mars pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova, la care s-au agitat steaguri tricolore si s-a scandat "Romania Mare, vechile hotare" si "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

Publicat:12.10.2014, 20:58

Initiatorii marsului pentru unirea cu Moldova cer candidatilor la presedintie sa aiba acest obiectiv

Proclamatia, care a fost citita la locul de destinatie el marsului - Piata "Sfântul Anton" din Centrul Vechi -, va fi trimisa Presedintiei, Guvernului, Parlamentului si celor 14 candidati la alegerile prezidentiale din noiembrie, au precizat organizatorii.

Tot organizatorii spun ca vor cere si factorilor decizionali din Republica Moldova "accelerarea proceselor de integrare" a acestui stat în România.

Participantii, al caror numar a fost estimat de organizatori la peste 10.000, au agitat steaguri tricolore si au scandat "România Mare, vechile hotare" si "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

Marsul, care a avut loc pentru al treilea an la rând în centrul Capitalei, a fost organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012, ai carei reprezentanti spun ca unirea României cu Republica Moldova este "singura solutie pentru cetatenii de peste Prut, în actualul context geopolitic".

Participantii, multi veniti din tara si din Republica Moldova, s-au adunat în zona Muzeului Å¢aranului Român, de unde, la ora 14.30, au plecat în mars pe traseul Calea Victoriei - Strada Franceza - Piata "Sfântul Anton", unde au ajuns în jurul orei 16.30.

Printre participanti s-au numarat tineri care sí-au vopsit tricolorul pe fata si au purtat ii sau alte haine cu motive traditionale, precum si persoane în vârsta care au spus ca sunt basarabeni stabiliti de mult timp în România.

Pe pancartele manifestantilor erau scrise mesaje precum "Vrem Unirea!', "Unirea, obiectiv national" si "Moldova n-a fost a mea, nu e a voastra, ci a urmasilor urmasilor nostri în veacul vecilor".

Participantii au mai scandat "Unitate nationala!", "Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Å¢ara Româneasca!", iar din când în când au cântat, unul dintre versuri fiind "Dati-le voie tinerilor români peste Prut, sunt asteptati de fetele basarabene".

Cei veniti la mars fara tricolor au putut cumpara un stegulet la fata locului, cu 5 lei.

Ordinea si siguranta publica au fost asigurate, pe traseul marsului, de jandarmi, în timp ce politistii de la Rutiera au dirijat circulatia.

Sursa foto: mediafax.ro