Cetatenii din Arabia Saudita vor putea merge la cinema, pentru prima oara dupa 35 de ani. Aceasta masura face parte dintr-un plan de reforme, prin care printul mostenitor Mohammed bin Salman urmareste sa impuna un islam moderat.

Publicat:12.12.2017, 06:16

Astfel, primele cinematografe se vor deschide în luna martie a anului viitor şi se urmareşte ca, în urmatorii 12 ani, în Arabia Saudita sa existe aproximativ 2.000 de sali de cinema, informeaza publicaţia The Guardian.


„Acesta decizie reprezinta un moment important în dezvoltarea cultural-economica a regatului. Deschiderea unor cinematografe va reprezenta un punct de creştere economica şi diversificare. Prin dezvoltarea sectorului cultural, vom crea noi specializari şi locuri de munca şi vom îmbogaţi opţiunile de divertisment din regat”, a anunţat ministrul saudit al Culturii, Awwad Alawwad.


Ministrul nu a anunţat, însa, daca spectatorii vor fi segregaţi. Se crede ca femeile şi barbaţii vor fi separaţi printr-un perete.

Anunţul i-a luat pe cetaţeni prin surprindere, însa unii dintre ei se tem ca vor exista presiuni, întrucât în ultimii zeci de ani, ţara a promovat o cultura austera şi restrictiva.

„Este o veste spectaculoasa. Suntem în stare de şoc”, a declarat actorul şi producatorul saudit Hisham Fageeh. Cu toate acestea, el şi-a exprimat temerea privind cenzura oricarei reprezentari „a iubirii şi intimitaţii”, întrucât sunt considerate un taboo.

Salma al-Saud, o studenta de 24 de ani, a declarat: „Cred ca trebuie sa fie un perete desparţitor. Este o schibmare culturala imensa, iar în acest mod oamenii o vor accepta mai uşor. Mulţi sunt împotriva acestei iniţiative, pentru ca au impresia ca vor corupe valorile, în cazul înc are femeile şi barbaţii vor fi amestecaţi în sala. Ar trebui sa se faca gradual. Suntem într-o noua era în istoria Arabiei Saudite şi e un pas nou pentru noi, care va arata lumii ca avem o parte artistica şi ca trebuie sa continuam sa progresam”.

 În luna ianuarie, cea mai înalta autoritate religioasa a Arabiei Saudite se pronunţa asupra „depravarii” pe care o prezinta cinematografele, pe motiv ca atenteaza asupra moralitaţii.

În ciuda interdicţiei, saudiţii se pot uita la filme pe Internet sau prin televiziunea prin cablu. Mai mult, unii regizori saudiţi au beneficiat de susţinerea guvernului.

Acest anunţ vine dupa ce a fost ridicata restricţia femeilor de a şofa şi cea privind accesul femeilor pe stadioane. Totodata, autoritaţile saudite au început o ofensiva împotriva oficialilor corupţi.