Calatoria Regelui Mihai spre Romania a marcat, luni la ora 15:00, primul popas.

Publicat:12.12.2017, 06:34

Trupul sau a fost depus la Biserica Ortodoxa din Lausanne, cea în care si-a botezat trei dintre fiice si de unde si-a dus pe ultimul drum mama, pe Regina Elena.


Într-un fel cu totul rascolitor însa, sicriul cu fostul suveran a ajuns la biserica neînsotit de familie, adus si lasat în curtea lacasului, timp de o jumatate de ora, pâna când au venit doua dintre fiicele sale. Tradiţia spune ca familia trebuie sa fie de faţa în momentul în care este dus la altar. Regele Mihai a fost lasat singur, aşa cum a fost, poate, întreaga sa viaţa departe de România.


Momentul i-a surprins pe românii veniti sa-si ia ramas bun, care au privit uimiţi situaţia.


Corespondentul ProTV Alexandra Tanasescu a relatat pe Facebook ce a simtit în fata acestei situatii:

Pe usa bisericii din Lausanne a fost postat si un afis despre aceasta situatie:

Imediat dupa slujba religioasa, toate rudele Regelui au parasit biserica si sicriul a ramas singur, pazit de un barbat. Din când în când, mai intra în capela câte un localnic, pentru a se reculege la capatâiul Regelui.

Acolo au avut loc mai multe evenimente importante pentru familia regala, printre care botezurile principeselor Margareta, Elena şi Irina, dar şi cununia religioasa a Reginei Margareta cu principele Radu Duda.

Regele, adus miercuri în ţara

Sâmbata, 16 decembrie, în ziua despartirii de Regele Mihai, la funeralii va fi prezent Printul Charles al Marii Britanii”, anunta reprezentantii Patriarhiei Romane.

Din ce am aflat, cel care a confirmat prezenta sa la slujba de înmormântare, pâna acum doua zile, este Printul Charles al Marii Britanii si înca o persoana din partea Casei Regale a Spaniei, fara sa va pot da acum un nume, pâna marti vom afla mai multe″, a precizat Vasile Banescu, purtator de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pe o vreme mohorâta, romanii stabiliti în diverse colturi ale Europei au tinut sa ajunga la Resedinta Regelui Mihai, din Aubonne pentru a depune flori si a aprinde lumânari. Cu totii au putut intra si în casa Majestatii Sale.

Într-o liniste deplina, rând pe rând, oamenii au fost apoi invitati sa lase mesaje în cartea de condoleante.

Foarte multa tristete, mi se pare pare ca am fi putut face lucrurile altfel. Regele a fost o persoana atât de demna si stoica, cu o viata atât de dificila si grea, nu i-am returnat bunatatea fata de noi, asa cum ar fi trebuit sa facem″, a transmis o femeie din Lausanne, care a venit sa-i aduca un ultim omagiu regelui.

Deschiderea Resedintei Regale pentru ca oamenii sa se poata ruga la capatâiul regelui este un gest unic în istoria Familiei Regale. Primirea în Casa este atât de calda si de intima, încât nu te simti un strain, ci un apropiat dintotdeauna al Majestatii Sale.

Sicriul va fi adus în România, miercuri, pe 13 decembrie. Iar sâmbata, ultimul nostru monarh va fi înmormântat la Curtea de Arges. Îsi va dormi somnul de veci alaturi de sotia sa, Regina Ana.

Printul Charles al Marii Britanii, nepot al Regelui Mihai, va fi prezent sâmbata la funeraliile fostului suveran. De asemenea, si membri ai Casei Regale din Spania, înrudita cu familia regala a României, vor participa la slujba de înmormântare.