Publicat:23.03.2020, 16:46

-Din 1062 de lacasuri sfinte supravegheate, ieri de politie, 375 au desfasurat slujbele divine in interior, ceea ce este totalmente contrar regulilor stabilite si deciziilor. 382 s-au conformat au desfasurat aceste sulujbe in aer liber, i-au 305 au fost cei mai constienti, fie au desfasurat slujbele fara participarea enoriasilor fie nu au desfasurat slujbe. Acele biserici care nu s-au conformat, denota o lipsa de responsabilitate. Remarc cu mare regret ca slujitorii bisericilor respective nu manifesta respect si intelegere, in primul rand, fata de medicii nostri, care lupta si repara erorile intregii societati, sper ca nici unul din preotii care au oficiat aceste slujbe sa nu se infecteze si sa nu vina in institutiile medicale, sa fie ajutati de medicii nostri.

-Transportul public lucreaza intr-un regim special, este oferit transportul public, doar pentru a ne deplasa la serviciu. Tot de astazi, autoritatile publice si-au schimbat graficul de lucru astfel incat incepe serviciul la 7:30 si se finalizeaza la orele 16:00 ca sa nu fie o coincidenta a fluxului de pasageri in transportul public.

-Suntem dotati la aceasta etapa cu tot ce este necesar. Cerintele majore a acestor servicii, impune procurari de noi medicamente si echipamente de care noi ne ocupam.

-Au fost procesate 115 probe, ca rezultat vem 15 cazuri noi de infectie cu coronavirus. Total avem 109 cazuri inregistrate in Republica Moldova. Daca e sa fac o analiza a cazurilor noi care s-au inregistrat astazi 4 sunt de import. Este vorba de 2 persoane revenite din Franta, un caz din Ucraina, si un caz din Cehia. Cu regret chiar daca am solicitat ca persoanele sa se abtina de la calatorii, este vorba despre o calatorie in Cehia, realizata in ultima perioada.

-Avem 11 cazuri locale, avem o gravida de la Stefan Voda, un caz de transmitere local unde persoana a intrat in contact cu o persoana revenita e la Poceaiv, cu regret, dat fiind faptul ca a fost ascunsa informatia cu privire la faptul ca persoana a intrat in contact cu o alta persoana revenita dintr-o tara unde sunt inregistrate cazuri de coronavirus.

- Avem caz de infectare in randul personalului medical, de aceea fac inca o data apel catre populatia RM de a fi responsabili nu doar fata de sine si fata de cei apropiati, dar sa manifeste stima si responsabilitate fata de personalul medical.

-Avem o pacienta transferata la Spitalul Clinic Republican si la momentul actual sunt 10 persoane a caror stare de sanatate ramane a fi inca grava.

-Vreau sa mentionez ca au mai fost prelevate probe si procesate in privinta studentilor de la Universitatea Tehnica, ne bucura faptul ca nu mai avem extinderea cazurilor printre studenti de la aceasta universitate. Respectiv, masurile care au fost intreprinse sunt proactive pentru a preveni infectarea unor altor pesoane, dar avem astazi inregistrate 4 cazuri de Covid -19, care sunt din regiunea din stanga Nistrului.