Donald Trump a prins un moment de relaxare dupa cateva zile nu tocmai usoare. Presedintele american s-a destins, sambata, jucand golf la resortul din Scotia.

Publicat:15.07.2018, 08:12Duminica seara va pleca în Finlanda. Iar luni la prânz, la Palatul Prezidential din Helsinki, Trump îl va întâlni pe Vladimir Putin, pe care vrea sa si-l faca prieten, inclusiv cu pretul.unor concesii.


Dupa întâlniri tensionate si un program încarcat, Donald Trump s-a relaxat jucând golf - cum singur recunoaste, principala lui forma de a face sport. Presedintele american îsi petrece weekendul la resortul lui din Scotia, proprietate cumparata în urma cu patru ani cu 60 de milioane de dolari.


Daca Trump a reusit sa evite protestele de amploare organizate împotriva lui la Londra si Edinburgh, un activist Greenpeace a tinut ca presedintele sa-i vada mesajul. Si, încalcând spatiul de excludere aeriana de deasupra resortului, a zburat cu o parasuta chiar când Trump sosea la proprietatea din Scotia. Apoi, a fugit pâna sa fie prins de politisti.


Diseara, Trump va pleca la Helsinki, unde mâine îl va întâlni pe Vladimir Putin. Nu va putea ocoli însa subiectul detestat al implicarii Rusiei în alegerile prezidentiale care i-au adus victoria. Mai ales dupa ce 12 agenti ai serviciilor de informatii rusesti au fost inculpati pentru piratarea calculatoarelor Partidului Democrat, înaintea scrutinului prezidential.

Donald Trump: “Cred ca ne dauneaza foarte mult aceasta “vânatoare de vrajitoare”, ancheta asta corupta. E daunatoare tarii noastre si relatiei noastre cu Rusia.”

Nu e clar ce acord va fi încheiat aici, la Helsinki, sau ce va fi discutat în aceasta cladire. Interlocutorii nu duc însa lipsa de subiecte. Kremlinul a anuntat ca se asteapta ca pe agenda sa se afle controlul armamentului nuclear si conflictul din Siria. Exista si posibilitatea unei concesii neasteptate. Presedintele Trump a sugerat ca va discuta despre suspendarea exercitiilor militare în Å¢arile Baltice, daca presedintele Putin solicita asta.

Statele Unite ar putea învata de la Finlanda, vecina a Rusiei, arta de a face concesii pentru a obtine ceva în schimb.

Charly Salonius-Pasternak, Finnish Institute of International Affairs: “Facem comert, policienii si functionarii publici finlandezi si rusi poarta discutii, dar trebuie sa fim pregatiti în situatii extreme sa ne aparam.”

Matthew Chance, corespondent CNN: “Discuta cu Moscova, dar fii pregatit pentru ce e mai rau?”

Charly Salonius-Pasternak, Finnish Institute of International Affairs: “Da, absolut.”