Programele introduse de unele stat membre ale Uniunii Europene, care vand pasapoarte si permise de rezidenta unor cetateni straini instariti, prezinta riscuri de spalare de bani, sustin mai multe ONG-uri, transmite Reuters.

Publicat:11.10.2018, 10:04

La nivelul Uniunii Europene, un numar de 13 state au lansat programe de tip "Golden Visa": Austria, Cipru, Luxemburg, Malta, Grecia, Letonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Olanda si Franta.

Ungaria a pus capat unui program similar, scrie Agerpres.

"Daca ai multi bani pe care i-ai dobândit prin mijloace dubioase, gasirea unui domiciliu departe de locul de unde ai furat banii nu este doar atragator, este ceva logic", spune Naomi Hirst de la ONG-ul Global Witness.

Hirst a adaugat ca verificarile la care sunt supuse persoanele fizice care au cumparat cetatenia sau un permis de rezidenta în UE nu sunt satisfacatoare si expun tarile care au introdus astfel de programe unor riscuri de coruptie si spalare de bani.

Într-un raport comun, Global Witness si Transparency International au cerut Uniunii Europene sa stabileasca o serie de standarde pentru gestionarea acestor scheme si sa extinda prevederile destinate combaterii spalarii de bani, care pâna acum se aplica bancilor si firmelor care organizeaza jocuri de noroc, la toate partile implicate în industria vânzarii de vize.

Un oficial european a declarat pentru Reuters ca Executivul comunitar ar urma sa publice un raport cu privire la programele de tip "Golden Visa" pâna în luna decembrie.

Raportul, intitulat 'European Getaway - Inside the Murky World of Golden Visas', sustine ca Ciprul a strâns 4,8 miliarde euro de pe urma vânzarii de pasapoarte si permise de rezidenta, în timp ce Portugalia ar putea câstiga aproape un miliard de euro pe an.

Pe ansamblu, ONG-urile estimeaza ca statele UE au generat aproximativ 25 de miliarde de euro în ultimul deceniu de pe urma vânzarii a cel putin 6.000 de pasapoarte si 100.000 de permise de rezidenta.

Cu exceptia Marii Britanii, Ciprului, Irlandei si Bulgariei, toate celelalte state membre UE care au introdus programe de tip "Golden Visa" fac parte din spatiul Schengen.