Deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, solicita presedintelui parlamentului, Zinaida Greceanii, urgenta abrogare in a doua lectura a Legii cetateniei prin investitii la urmatoarea sedinta a Parlamentului.

Publicat:21.11.2019, 17:18

Intr-o postare pe facebook, Dumitru Alaiba solicita presedintelui parlamentului anularea de urgenta a Legii cetateniei prin investitii.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT ACUM "In luna iunie Parlamentul a votat in prima lectura abrogarea Legii cetateniei pentru investitii - o simpla schema de legalizare a mijloacelor de origine frauduloasa, instrumentata in perioada lui Plahotniuc. A fost instituit un moratoriu pentru o perioada de patru luni. Aceasta perioada expira, iar schema nu a fost abrogata definitiv. Parlamentul trebuie, cat mai urgent, sa voteze in a doua lectura abrogarea Legii cetateniei prin investitii.Am luat cunostinta de adresarea Transparency International si am adresat o nota catre Presedintele Parlamentului Zinaida Greceanii, solicitandu-i respectuos sa faca uz de atributiile conferite de functia de Presedinte al Parlamentului pentru a urgenta abrogarea in a doua lectura a Legii cetateniei prin investitii la urmatoarea sedinta a Parlamentului."

Legea cetateniei prin investitii a fost votata in lectura finala de legislativ in decembrie 2016, in timpul guvernarii democrate. Pasaportul de cetatean al Republicii Moldova a devenit atractiv dupa ce Uniunea Europeana a eliminat vizele pentru tara noastra.

Ulterior,dupa investirea Guvernului Sandu, in pe data de 18 iunie, parlamentul a abrogat legea care permitea obtinerea pasaportului moldovenesc prin investitie. Proiectul a fost votat in prima lectura.

S-a intamplat pentru ca legea poate avea consecinte grave asupra securitatii tarii. In plus, ar fi fost aprobata netransparent, spuneau cei care au votat pentru ca legea sa fie anulata.

La o luna dupa asta, Igor Dodon a suspendat proiectul.

Ca sa intre in vigoare proiectul trebuie sa fie votat si in a doua lectura.