Elena Udrea si Alina Bica raman in arest in Costa Rica, dupa ce Tribunalul Constitutional le-a respins cererea de eliberare.

Publicat:17.11.2018, 10:26

Ambele s-au adresat instantei constitutionale în 6 noiembrie, în conditiile în care ele au fost plasate în detentie pentru doua luni, fiind în procedura de extradare la solicitarea autoritatilor române, scrie News.ro.

Conform jurnalistilor din Costa Rica, în cazul lui Udrea, argumentele au vizat faptul ca are o fetita nou-nascuta si conditiile din închisoare nu sunt adecvate pentru a fi împreuna cu ea, în timp ce Bica a pus în discutie documentele în baza carora i s-a solicitat extradarea.

Joi dupa-amiaza, avocatii Elenei Udrea si Alinei Bica au mai facut un demers la instanta constitutionala, sustinând ca sentintele în baza carora a fost solicitata extradarea au fost anulate în România, motiv pentru care ar trebui eliberate. Judecatorii ar urma sa decida în priul rând cu privire la admisibilitatea acestei actiuni, scriu jurnalistii din Costa Rica.

“Un factor foarte important care a intervenit este faptul ca avocatii Elenei Udrea si ai Alinei Bica au mers în România pentru a aduce documentele referitoare la o decizie recenta data de Curtea Constitutionala prin care se arata ca toate sentintele din 2014 s-ar putea modifica. Ei au depus documentele la dosarul de aici si le vor folosi pentru a cere libertatea celor doua. Actele au fost deja prezentate aici si verificate de Ambasada”, a declarat la România TV jurnalistul Gustavo Fallas, autor al articolului referitor la Udrea si Bica.

Jurnalistul a mai relatat ca, la Tribunalul din Pavas, care a judecat o prima cerere de punere în libertate, Alina Bica ar fi cerut ca Elena Udrea sa fie lasata libera. Conform jurnalistului, Bica ar fi spus: “Lasati-ma pe mine în închisoare, dar lasati-o pe ea în libertate”.

În 3 noiembrie, o prima contestatie a lui Udrea la masura arestarii preventive depusa de reprezentantii Elenei Udrea a fost judecata vineri, iar un judecator al Tribunalului penal din Pavas a respins solicitarea de eliberare.

Informatia a fost confirmata de Biroul de presa al Ministerului public din Costa Rica pentru jurnalista Amelia Rueda, sursa citata precizând ca Elena Udrea va ramâne în arest.

O decizie similara a fost luata atunci si pentru Alina Bica. Fostul ministru al Turismului Elena Udrea si fosta sefa DIICOT Alina Bica au fost retinute, în 3 octombrie, de Biroul National Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea si Alina Bica au fost arestate preventiv pentru doua luni.