Declaratiile facute de ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, in cadrul emisiunii In PROfunzime vizavi de limba romana si unionism i-a nemultumit pe comunisti. PCRM a solicitat ca ministrul de Externe, Iurie Leanca sa vina la sedinta legislativului si sa se expuna pe marginea acestui subiect.

Publicat:29.11.2012, 08:45

“La un post de televiziune, domnul Lazurca si-a permis niste declaratii care nu-si au locul. Acesta a facut declaratii cu referinta la limba romana, unionism, pro unire care cred ca ii depasesc mandantul. Nu avem nimic impotriva Romaniei, insa si-a permis niste declaratii ofensatoare la adresa Moldovei”, a specificat deputatul comunist, Stati Sergiu.

Totodata, comunistul a cerut ca ministrul de Externe, Iurie Leanca sa vina in Parlament si sa explice situatia. “Vreau sa propun sa-l invitam pe Iurie Leanca sa ne spuna ce se intreprinde sub aspect bilateral pentru a evita asemenea iesiri ale unor diplomati”, a mentionat Stati.

Reactia din partea liberalilor nu a intarziat sa apara. “Sa nu speculati, mai bine ati reactiona la declaratiile oficialilor rusi, care vin aici si ne calca in picioare. Vorba nu omoara, arma omoara”, a afirmat Mihai Ghimpu.

In cadrul emisiunii In PROfunzime, Marius Lazurca s-a referit marsurile unioniste. “Ceea ce Romania si-a propus sa faca este sa aduca Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeana. Sunt unionist in acest sens. Prin mandat ma asociez eforturilor Moldovei de a se integra in UE. As fi eu dezamagit daca unionistii s-ar simti dezamagiti. Nu sunt de acord ca proromanismul este un fenomen marginal. Fiecare poate defini din sondaje profilul proromanului. El este tanar, are studii superioare un statut superior si venituri care depasesc media castigurilor nationale. Proromanii sunt membri ai elitei prezente sau viitoarei elite a Republicii Moldova. Proromanii sunt cei mai puternici promotori ai agendei europene”, a precizat ambasadorul.

Reactia comunistilor nu a intarziat sa apara. Comunistul Artur Resetnicov a declarat ca Marius Lazurca ar trebui fugarit cu matura din Republica Moldova. “In ajunul zilie Romaniei, ambasadorul Romaniei la Chisinau da unda verde... La dracul cu diplomatia, protocolul si etica! Acest ambasador trebuie fugarit cu matura din Moldova, sa povesteasca la el la Bucuresti aceste fantezii nocturne”, a scris Resetnicov, pe o retea de socializare.

La randul sau, ambasadorul Marius Lazurca a replicat ca spera ca este o gluma aceasta declaratie a comunistului Resetnicov. "Sper ca cele scrise de dl deputat Artur Resetnucov nu sunt un indemn la violenta impotriva mea, fiindca ar fi foarte grav. Inca mai trag nadejdea ca e un fel de gluma si ca se va gasi cineva sa o corecteze", a mentionat Lazurca.

Solicitarea PCRM de a-l invita pe Iurie Leanca in Parlament nu a fost sustinuta de deputati.