Partidul Democrat a remis un comunicat de presa prin care spune ca este in asteptarea deciziei sefului statului si ca in cazul in care Nicolae Timofti nu il va desemna pe Vlad Plahotniuc drept candidat la functia de premier, formatiunea este gata de alegeri anticipate.

Publicat:14.01.2016, 14:19

Timofti a primit ravasul lui Plahotniuc. Presedintele inca nu a luat o decizie

Comunicatul integral al PD:

"Partidul Democrat din Moldova este în asteptarea unei decizii pozitive din partea sefului statului, o decizie în acord cu Constitutia Republicii Moldova, cu privire la desemnarea candidatului înaintat de catre majoritatea parlamentara absoluta pentru functia de prim-ministru.


În situatia în care Presedintele Nicolae Timofti nu îsi va onora obligatiile care îi revin, potrivit Constitutiei Republicii Moldova, în desemnarea candidatului majoritatii parlamentare pentru functia de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata ca s-a ajuns într-un blocaj politic si institutional major, care risca sa se transforme într-o criza politica profunda.


Deja constatam ca situatia din tara este la un pas de destabilizare, iar prelungirea crizei politice risca sa duca la violente care nu sunt de dorit. Daca un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul ca declansarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este o dorinta a unor grupuri de interese politice si economice, o dorinta pusa în aplicare de catre seful statului, cu implicarea sa.


Cu toate acestea, având în vedere faptul ca un segment relevant din populatia Republicii Moldova îsi doreste schimbarea situatiei din tara prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetarile sociologice la nivel national, Partidul Democrat este gata sa participe la un exercitiu politic de acest fel. Noi avem obligatia sa mergem în fata poporului si sa lasam cetatenii sa decida directia spre care doresc sa se îndrepte mai departe Republica Moldova.


În ceea ce ne priveste, noi am facut toate demersurile neceare din punct de vedere constitutional si politic, pentru a oferi o solutie constructiva la actuala situatie decriza politica. Ne-am exprimat determinarea de a veni cu reforme menite sa îmbunatateasca rapid situatia economica si sociala din tara, precum si pentru a face ordine în sistemul corupt al statului.


Noi am oferit solutia pentru a fi rezolvata criza politica, prin constituirea unei majoritati politice consistente, lucru care însa nu a convenit unor partide si grupari de interese - care spera ca prin alegerile anticipate vor intra în Parlament si pun, mai presus de stabilitatea tarii, interesul lor politic îngust. Cetatenii sunt cei care le vor da calificativul cuvenit, prin vot, în urma alegerilor anticipate."