Cel putin o patrime din alegatori trebuie sa se prezinte la urnele de vot, pentru ca alegerile sa fie validate. Castiga primaria, acel candidat care are sustinerea a mai mult de jumatate din electorat. Daca nimeni nu intruneste numarul necesar de voturi, atunci se organizeaza un al doilea tur, unde prezenta la urne nu mai conteaza.

Publicat:19.05.2018, 16:18

633 554 de alegatori au fost inclusi in listele electorale pentru municipiul Chisinau.

Rata de participare e valabila pentru primul tur de scrutin si pentru ca alegerile sa fie validate, cel putin o patrime din persoanele cu drept de vot trebuie sa se prezinte la urne.

 Rodica CIUBOTARU, VICEPRESEDINTE CEC: “Daca alegerile sunt declarate nevalabile sau nule, in doua saptamani se organizeaza alegeri repetate, cu aceleasi liste electorale, cu aceeasi candidati.”

Nule sunt declarate alegerile in cadrul carora au fost comise incalcari. Daca totusi, la sectiile de vot se prezinta un numar suficient de oameni si scrutinul este validat, atunci fotoliul de edil il ocupa cel care obtine mai mult de jumatate din voturile orasenilor. Daca niciun concurent nu intruneste acest numar, atunci are loc turul 2.

Rodica CIUBOTARU, VICEPRESEDINTE CEC: “Ordinea acestor doi candidati se inscriu in buletinul de vot in ordine descrescacatoare conform numarului de voturi acumulate.”

In cel de-al doilea tur, nu mai conteaza prezenta la urne, iar primar devine cel care ia mai mult. Astfel de alegeri noi au mai fost organizate in anul 2005, la Chisinau, dupa ce primarul de atunci Serafim Urechean a demisionat din functie inainte de termen, fiind ales deputat in Parlament. Au fost insa nereusite din cauza prezentei reduse la vot.