Echinoctiu de toamna 2018. In acest an, echinoctiul de toamna are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54. Acesta este momentul cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180°. Echinoctiu de toamna 2018 reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

Publicat:23.09.2018, 07:05Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lunga, pâna la solstitiul de iarna, marcat pe 21 decembrie, scrie Mediafax.ro.

ECHINOCÅ¢IU DE TOAMNÄ‚ 2018. Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal” , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamântului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traverseaza la aceasta data, trecând din emisfera nordica a sferei ceresti în cea sudica.

Aflându-se deci la aceasta data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar în punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.

ECHINOCÅ¢IU DE TOAMNÄ‚ 2018. Singurele exceptii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polara, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pâna la momentul echinoctiului de primavara.

Când se schimba ora?


Un alt fenomen important ce ne asteapta în curând va fi trecerea la ora de iarna.

ORA DE IARNÄ‚ 2018. Trecerea la ora de iarna 2018 se face în noaptea dintre 28 octombrie (duminica) si 29 octombrie 2018 (luni), schimbarea orei facându-se astfel încât ora 4:00 a diminetii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00. Asta înseamna ca ne vom putea bucura de o ora în plus de somn iar luni, 29 octombrie, va fi cea mai lunga zi din an, cu 25 de ore.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de tari din întreaga lume.

ORA DE IARNÄ‚ 2018. Când se schimba ora: Pentru urmatorii ani, trecerea la ora de vara si la ora de iarna se va face la urmatoarele date:

2019 – 31 martie – 27 octombrie

2020 – 29 martie – 25 octombrie

ORA DE IARNÄ‚ 2018. Cum ne influenteaza sanatate trecerea la ora de iarna

ORA DE IARNÄ‚ 2018. Medicii considera ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamâna pentru a se adapta la ora de iarna, deoarece trebuie sa se culce cu o ora mai devreme decât s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai multi dintre noi îsi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. Dupa câteva zile se vor obisnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

Sursa articol: Mediafax.ro