Ministerul Agriculturii nu cedeaza. Desi fermierii ameninta cu proteste daca nu le vor fi marite subventiile, ministrul Agriculturii sustine ca fondul de subventionare a fost stabilit si nimic nu mai poate fi schimbat, pentru ca nu exista bani. Mai mult, numarul beneficiarilor va fi limitat - nu vor mai primi ajutor producatorii care in ultimii ani au primit peste 6 milioane de lei.

Publicat:10.04.2015, 13:27

Ion SULA, MINISTRUL AGRICULTURII: “Vreau sa va zi ca nu exista nicio tara in lume unde producatorii agricoli sunt multumiti, dar reiesind din situatia ca noi locuim in Republica Molodva, impreuna cu Republica Moldova impreuna cu partenerii de dezvoltare am gasit cateva din posibilitati.”

Ministrul Agriculturii sustine ca pentru anul viitor a fost stabilit un fond de subventionare de 610 milioane de lei si nu mai mult, pentru ca nu exista bani. Chiar daca suma e mai mare decat anul trecut, fermierii spun ca marimea fondului ar trebui sa se dubleze. 

Ion SULA, MINISTRUL AGRICULTURII: “Eu imi doresc sa fiecare mai mare fondul, dar astea sun posibilitatile, asta este situatia.”

Totodata fermierii vor putea beneficia de creditul de 100 de milioane de lei, pe un termen de 25 de ani, oferit de guvernul Poloniei, doar ca nu la o rata a dabanzii de 1 procent, asa cum si-au dorit producatorii, ci de 2 procente.

Ion SULA, MINISTRUL AGRICULTURII: “Asa a decis Guvernul”

De cealalta parte, presedintele Asociatiei UniAGROPROTECT sustine a asteptat de la ministru sa gaseasca surse suplimentare, de aceea fermierii nu vor renunta la protestele planificate pentru data de 15 aprilie.

Alexandru SLUSARI, PRESEDINTE UNIAGROPROTECT: "Guvernul face cum tiganul, care in loc sa gaseasca hrana pentru cal, il dezvata sa manance..."

Agricultorii ameninta ca vor bloca drumurile folosind tractoarele si alta tehnica agricola. Ei spun ca daca autoritatile nu vor reactiona, urmatorul pas va fi un protest de amploare cu tractoare in fata guvernului. Intamplator sau nu, dupa acest anunt, pe strazile din centrul capitalei au aparut in ultimele zile indicatoare de circulatie care arata ca trecerea tractoarelor este interzisa.