Anul care tocmai a inceput este vazut de sociologi ca fiind al 24-lea an consecutiv de declin demografic. Numarul nou-nascutilor in tara noastra scade in din an in an tot mai mult si, daca acest ritm se va mentine, specialistii au previziuni pesimiste in ceea ce priveste viitorul tarii noastre.

Publicat:19.01.2014, 13:41

Anul trecut la maternitatea din Soldanesti s-au nascut 234 de copii. Asta in timp ce in anii 90 in acelasi spital veneau pe lume in jur de o mie de bebelusi pe an. In aceste conditii, medicii de aici spun ca maternitatea risca sa fie inchisa, iar femeile insarcinate vor trebui sa nasca la Orhei sau Rezina.   


Aceeasi ingrijorare o au si locuitorii din aceasta zona.  


Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca discuta posibilitatea inchiderii maternitatii din Soldanesti, dar nu au luat inca o decizie in acest sens. Nici in scolile din Moldova situatia nu e mai buna.

De exemplu la Chisinau numarul de elevi scade, tot din cauza ca pe an ce trece se nasc mai putini copii. 


Potrivit statisticilor preliminare, anul trecut numarul nou-nascutilor a scazut cu 4 la suta, in comparatie cu 2012. Daca acest ritm se va mentine, in mai bine de treizeci de ani populatia Moldovei va fi egala cu cea inregistrata in 1950, adica nu va depasi 2 milioane si jumatate de oameni, cati eram dupa doua razboaiele care au secatuit Europa. 

Si prognozele economice sunt la fel de pesimiste. Daca acest ritm demografic se va mentine, catre 2050 numarul pensionarilor va fi de doua ori mai mare decat numarul celor care au un loc de munca.

Singura veste buna pe care ne-o dau sociologii este ca speranta de viata, in ultimii ani, inregistreaza o crestere. Un copil nascut in 2013 va trai in medie 71 de ani - cu trei ani mai mult decat unul nascut acum un deceniu.