Nu pot vedea lumina zilei, dar joaca sah ca niste profesionisti. Vorbim despre mai multe persoane cu dizabilitati, care s-au adunat in aceste zile la o tabara de odihna de la Balti, si si-au incercat puterile la Campionatul de Sah pentru nevazatori. Pentru asta au fost aduse table speciale si cativa arbitri.

Publicat:09.09.2018, 14:39

28 de participanti, barbati si femei, de varste diferite, dar cu aceeasi dizabilitate si uniti de o pasiune comuna, si-au dat intalnire la o tabara de la Balti. Impartiti pe perechi, ei s-au asezat fata in fata si au cronometrat timpul. Aceasta femeie spune ca joaca sah de cand se tine minte si ca ii place foarte mult.

"De 40 de ani si il iubesc la nebunie, particip mereu la campionatele noastre a Asociatiei Nevazatorilor din Republica Moldova. Sunt fericita chiar ca astazi sunt aici."

 Organizatorii spun ca scopul campionatului este de a reuni nevazatorii in alte circumstante decat cele obisnuite. Participantii joaca pe o tabla de sah speciala.

Stefan OPREA, VICEPRESEDINTELE ASOCIATIEI NEVAZATORILOR DIN MOLODOVA:  "Este o tabla de sah cu parametri obisnuiti, in schimb are cateva adaptari pentru persoanele cu dizabilitati."

 Ca la o adevarata competitie au fost adusi si cativa arbitri, care au urmarit atent jocul.

Vladimir VLAS, ARBITRU: "Asta e o masura foarte importanta de reabilitare sociala. Oamenii se adapteaza si nu stau intre patru pereti."

 Campionatul pentru nevazatori a inceput vineri si se va incheia astazi. Cel mai tanar participant are 27 de ani, iar cel mai in varsta 80 de ani. La final, toti participantii vor fi premiati.

Materialele au fost realizate cu sprijinul Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare.