Nucile culese toamna te hranesc iarna. Asa ca cateva saptamani culegatori de la mic la mare roiesc pe dealuri. Fructele culese acum, sunt uscate iar in cateva luni miezul este vandut. Un kilogram ajunge sa coste si peste 100 de lei.

Publicat:12.09.2015, 13:00


Pe acesti soti din satul Tataresti, Straseni i-am gasit culegand nuci din copacii de pe marginea drumului Chisinau - Calarasi. Femeia povesteste ca astazi e prima zi cand culeg nuci, iar ideea de afacere a venit simplu.


Mergeam si noi ca dumneavoastra pe sosea si am vazut ca lumea strange nuci. Si am zis, de ce sa nu culegem si noi.


Dupa ce nucile sunt duse acasa, urmeaza decojirea lor, apoi sunt lasate sa se usuce.


“Da, mi-am murdarit deja mainile.” 


Iarna din nuci scot miezul care este vandut chiar si cu peste 100 de lei pentru un kilogram. Asa se face ca nucile sunt o sursa importanta de venit.


“Avem copil mic, iar iarna nu putem sta degeaba. Trebuie sa iesim din situatie.”


Cu gandul la a strange un ban gramada la iarna sta si acest barbat din raionul Calarasi. Este somer, asa ca incearca sa depaseasca greutatile cum poate. Initial barbatul a refuzat sa fie filmat, considerand ca stransul de nuci este o rusine.


“Vindem iarna miezul, pe iarna fac vreo 5 mii de lei.


Astazi, pe soseaua Chisinau-Calarasi i-am gasit si pe alti cautatori de nuci.


“Pe zi culegem cate 2-3 saci, ii caram cu spatele ca stam nu departe.”


“Macar comunalele sa am cu ce sa platesc.


Lilia CARAUS, REPORTER PRO TV: “Cu speranta de a aduna ceva bani, majoritatea dintre oameni culege nucile chiar din copacii de pe marginea soselei, unde traficul este destul de intens.”


Si daca pana acum se credea ca miezul din nucile stranse de pe marginea drumului poate fi periculos pentru sanatate, acum specialistii ne linistesc.


Iurie PÂNZARU, SEF CENTRUL DE SIGURANTÄ‚ CHIMICÄ‚ SI TOXICOLOGIE, CNSP: “Anterior, benzina continea tetraetil de plumb, dar actualmente benzina a devenit deja mai pura, a disparut acei compusi de plumb.”


Miezul de nuca are un continut bogat de minerale, vitamine, grasimi vegetale.