In ultima zi in care au putut sa-si scaneze carnetele de munca, persoanele angajate pana in 1999 au mers la Casa de Asigurari Sociale pentru a-si introduce datele in registrul electronic. Si pentru ca multi inca nu au reusit sa o faca, procedura va continua pana la sfarsitul acestui an. Iar cei care se afla peste hotare, o vor putea face cand se intorc in tara.

Publicat:15.12.2018, 15:43

Victor Presacaru a lucrat 35 de ani profesor de educatie fizica. Din septembrie si-a schimbat locul de munca, iar atunci cand s-a angajat, toti colegii sai aveau deja carnetele scanate. Astazi, in ultima zi, a decis sa o faca si el.

Victor PRESACARU, PROFESOR: “Ma gandesc ca o sa fie mai usor la calculat pensia, am activat in cateva locuri si o sa calculez tot o data, nu o sa trebuiasca sa umblu.”   

Mai are sase ani pana va iesi la pensie si spera ca pana atunci, acestea vor creste.

Victor PRESACARU, PROFESOR: “Sper sa fie 500 -600 de euro, poate va fi posibil.”

Iar Alina a venit sa scaneze carnetele de munca a parintilor sai, care muncesc peste hotare. A aflat de pe facebook ca trebuie sa faca acest lucru pana pe 15 decembrie.

“Au muncit pana in 94 ceea ce am vazut in carnetele de munca. Noi nu mizam pe o penise buna, poate exista speranta ca ceva se va mai schimba, nu acum. Ce pensie ar trebuie sa aiba parinti care locuiasca in tara? - 5, 6 mii probabil.”

Desi scanarea documentelor a inceput inca din luna mai, multi nu stiu despre asta.

“Cu parere de rau nu toti si-au onorat obligatiunle, nu au responsabilitatea de a prezenta dar si cei care sunt peste hotare nu au putut veni, ei o pot face pana pe 31 decembrie.” 

Doritorii de a-si scana carnetele au facut cozi in ultimele zile, spun angajatii institutiei.

Liubovi STRATULAT, SEFA CENTRULUI NATIONAL DE ASIGURARI SOCIALE, BUIUCANI: “Persoana care vrea sa beneficieze de careva prestatii sa nu prezinta pachetul de documente sa vina doar cu buletinul. Toata informatia o sa fie in contul personal al persoanei.”

Iar cei care au muncit pana in 1999, dar si-au pierdut carnetele de munca, trebuie sa prezinte la Centrul National de Asigurari Sociale informatiile colectate de la fostii angajatori.

Liubovi STRATULAT, SEFA CENTRULUI NATIONAL DE ASIGURARI SOCIALE, BUIUCANI: “Noi o sa-l introducem in baza de date.”

Pentru ca multi nu au reusit sa-si scaneze carnetele, responsabilii au decis sa prelungeasca termenul, astfel ca procedura va putea fi facuta pana pe 31 decembrie, iar cei care nu sunt in tara, o vor putea face la intoarcere. Parlamentul a aprobat anul trecut legea care anuleaza carnetele de munca. Toate datele despre angajati se vor contine intr-un registru electronic.