Viata regizeaza soarta fiecarui om. Asta crede Svetlana Toma, actrita cunoscuta mai ales pentru rolul oachesei Rada, din filmul Satra. Desi a vrut sa se faca jurist, a fost predestinata pentru actorie. Acum este stabilita la Moscova, iar in Moldova ajunge mai rar, doar cu anumite ocazii. Astazi, celebra actrita a revenit in satul Iliciovca, din Floresti unde si-a petrecut copilaria. In semn de recunoastere, de azi in inainte gimnaziul din localitate ii va purta numele.

Publicat:08.09.2015, 17:34


Desi a jucat in peste 50 de filme, Svetlana Toma a devenit populara pentru rolul frumoasei Rada, din filmul “O satra urca la cer”.


Au trecut aproape 40 de ani de atunci, insa farmecul si sclipirea din ochi au ramas aceleasi.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Energia mea din Moldova si cum sa va spun... asta este profesia mea, trebuie sa ma tin asa... eu nu beau votca, doar vin sec. Manânc foarte putin, sunt vegetariana.”


Printre filmele, care au consacrat-o sunt Poienile rosii, Lautarii sau Gingasa si tandra mea fiara.

In multe dintre pelicule o intalnim alaturi de Grigore Grigoriu, motiv pentru care multi credeau ca cei doi formeaza un cuplu si dincolo de ecran.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Pe mine multi ma întreaba- ai avut un roman cu Grigoriu? Cu Grigoriu eu nu am avut nici un roman, dar l-am iubit ca si om.”


Desi nu a visat sa se faca actrita, se pare ca aceasta profesie i-a fost predestinata.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Eu am vrut sa fiu jurist si deodata viata a luat o alta întorsatura. Viata regizeaza soarta fiecarui om.”


Pe platourile de fimare Svetlana Toma a ajuns absolut intamplator, transformandu-se dintr-o cenusareasa anonima, intr-o printesa, dupa cum ea insasi povesteste.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Pe mine m-a oprit Mihai Badicheanu, regizor, actor, ei cautau o actrita, în rolul principal din filmul Poienile rosii. El m-a oprit în statia de troleibuz si pur si simplu a venit catre mine si a zis: “Fetito, vrei sa joci într-un film?”


Desi e stabilita de mai mult timp la Moscova, o bucata din suflet i-a ramas in Moldova unde s-a nascut si a cunoscut succesul.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Sunt actrita moldoveanca si rusa, pentru ca de multi ani traiesc la Moscova si acolo lucrez, dar energia mea e pe pamânt moldovenesc. Ea (n.r. Moldova) mi-a dat viata, puteri, prin parintii mei.”


A crescut la tara, asa ca pentru actrita copilaria este cea mai frumoasa perioada a vietii.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Pentru ca atunci când alergi prin praful pana la genunchi, fiind flamânda de la scoala, iei o bucata de pâine si smulgi o ceapa din gradina, o speli si musti din ceapa, musti pâinea si bei apa, iar dupa asta alergi prin soare, aceasta este minunat.


Iar sirul amintirilor nu se opreste aici.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Am pus tutun, pe asa niste ace, mai apoi le însiram. Dupa asta am prasit. Noi am avut gradina, am sapat, am plivit.


Acum, Svetlana Toma traieste la Moscova, unde continua sa joace in filme si spectacole.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Am avut doua proiecte, serialul “Razvod” în care am avut un rol destul de important.


Totusi, desi populara pe timpuri, acum, in Moldova este invitata tot mai rar.


Svetlana TOMA, ACTRITA: “Aici m-au invitat, eu am venit. La Chisinau nu m-au invitat, pe mine nu m-au invitat la Balti, poate asta se va întâmpla. Eu voi fi fericita.


Astazi, gimnaziul din Iliciovca, Floresti, acolo unde a locuit mai multi ani la rand Svetlana Toma, a luat numele celebrei actrite.

Totusi, evenimentul avut ceva elemente ce a amintit de o nunta.

Printre multime i-am gasit si pe fostii colegi.

Eu am stat cu ea într-o banca. Din clasa a treia ea a venit la noi si eu am învatat cu ea.// Foarte frumoasa, eminenta a fost.// Am fost o clasa prietenoasa.


Iar pentru profesori era eleva favorita.


Veronica LUCHIANIUC, FOSTA PROFESOARA: "Avea o dictie asa frumoasa ca iti era mai mare dragul sa o asculti. Tatal ei era presedinte de colhoz, insa ea era tare modesta si simpla."


Svetlana Toma are 67 de ani si este casatorita cu dramaturgul Andrei Visnevschi si are o fiica, tot actrita. Initial, Svetlana Toma era Fomiciova, regizorul Emil Loteanu fiind cel care i-a schimbat numele. Absolveste scoala medie din Balti, dupa care merge la Institutul de arte. Ceva mai tarziu, avea sa devina angajata studioului Moldova Film.