Militantii islamisti au preluat puterea asupra orasului filipinez Marawi, timp de 5 luni, in anul 2017. Printre prizonierii islamisitolor s-a aflat si parintele Chito, un preot catolic, ce a fost fortat sa confectioneze bombe.

Publicat:07.09.2019, 10:49

Parintele Chito a fost luat ostatic pe 23 mai 2017, ziua in care orasul Marawi a fost asediat de militantii Statului Islamic. Inainte, Marawi era un oras frumos, situat pe insula sudica din Filipine, cu o majoritate musulmana.

Experienta a fost una traumatizanta pentru preot, mai ales ca era mereu amenintat cu tortura, in cazul in care refuza sa produca armanetul, potrivit BBC

Parintele Chito a fost tinut ostatic mai bine de doua luni. Acesta spune ca a dezvoltat un fel de ”apropiere umana” fata de ceilalti prizonieri, pentru ca ”erau o comunitate mica”. Parintele a muncit pentru militanti, gatind si curatand si chiar facand bombe.

”Suntem aici pentru ca am dori sa curatam Marawi. Acesta este numit oras islamic, dar exista droguri, exista coruptie, aici exista vin si muzica. Suntem aici pentru a stabili califatul”,au fost cuvintele militantilor ISIS, potrivit parintelui.

”Simtul umorului este un instrument care poate face viata mai usoara. Mi-am pierdut deja echilibrul psihic, am fost devastat. Am supravietuit doar fizic”, a mai spus parintele.

Mai mult, dupa aproape doi ani, orasul este inca o ruina, iar peste 100.000 de oameni traiesc si acum in tabere sau la rude. 

Sursa: