Dupa ce miercuri guvernul a fost demis prin motiune de cenzura, joi ar trebui sa aflam numele viitorului premier. Asa cum ii cere Constitutia, presedintele Klaus Iohannis are la aceasta ora consultari cu liderii partidelor parlamentare.

Publicat:06.02.2020, 15:09

UPDATE - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat joi, dupa consultari, ca Uniunea nu a prezentat un candidat propriu pentru functia de premier si nu il va sustine nici pe candidatul PSD.

“Am spus ca nu vom constitui o majoritate in jurul candidatului PSD la functia de prim-ministru. (...) Votul pe motiunea de cenzura era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Si am spus ca nu avem o propunere pentru functia de prim-ministru”, a declarat Kelemen Hunor.

UPDATE - Delegatia USR, condusa de Dan Barna, a iesit de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

“Am avut consultarile cu Iohannis, i-am transmis presedintelui pozitia USR: alegerile anticipate sunt solutia morala, etica si necesara pentru Romania in momentul de fata. Orice alt scenariu nu va face, din pacate, decat sa continuam ceea ce s-a intamplat in ultimele trei luni, sa avem o guvernare care nu poate sa guverneze. I-am facut doua cereri clare, pentru scenariul in care majoritatea blocheza anticipatele. I-am solicitat indiferent de premier, sa se asigure ca acesta va avea asumat, in programul de guvernare, sa aiba loc alegerea primarilor in doua tururi, iar cea de-a doua a fost aceea ca USR sa faca efectiv parte din propunerile de Guvern care s-ar realiza”, a spus Barna.

Referitor la propunerea de premier, Barna a spus: “Am facut si propunere de premier, este vorba despre Dacian Ciolos. Constitutia prevede acest mecanism”.

Intrebat care a fost raspunsul lui Iohannis, liderul USR a precizat: “Iohannis a spus ca a luat act de propunerea noastra, ca va analiza si va anunta o prima nominalizare. Mesajul este ca obiectul domniei sale este de a avea anticipate, respectiv sa avem doua guverne respinse in Parlament. Miza este, evident presedintele a confirmat-o, nu intentioneaza si va respinge orice varianta de Guvern PSD”.

UPDATE - Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat joi, dupa consultari, ca i-a prezentat presedintelui Klaus Iohannis propunerea de a-l desemna premier pe Remus Pricopie.

In opinia sa, aprobarea motiunii de cenzura a insemnat un succes al PSD, deoarece in acest fel a fost blocata intentia Guvernului Orban de a modifica legislatia cu privire la alegerile locale.

“Noi, Partidul Social Democrat, ne-am facut datoria de a apara democratia, astfel incat legile electorale sa nu fie modificate cu atat de putin timp pana la desfasurarea lor. Acum am avut de-a face cu o modificare la alegerile locale. Cu alte cuvinte, trecand motiunea, alegerile locale vor fi pentru primari dintr-un singur tur, respectiv pentru presedintii consiliilor judetene prin vot direct, urmand sa intram, printr-o dezbatere transparenta si publica in Parlament, pentru a face modificari la alegerile locale in perspectiva anului 2024, cum este si corect si constitutional”, a precizat Ciolacu.

El a adaugat ca asteapta decizia presedintelui cu privire la desemnarea premierului si in acest sens a convocat conducerea partidului pentru luni, 10 februarie. 

UPDATE - Premierul demis Ludovic Orban a declarat, joi, la finalul consultarilor de la Cotroceni, ca obiectivul partidului pe care il conduce este acela de a face posibile alegerile anticipate, deoarece “romanii isi doresc un nou Parlament, cu oameni de calitate”.

“Obiectivul nostru este finalizarea procedurii de anticipate, exista un suport extrem de larg, de puternic pentru alegeri anticipate. Romanii vor sa aleaga un Parlament nou, compus din oameni de calitate, care sa-i reprezinte cu adevarat”, a precizat Orban.

Intrebat care este obiectivul PNL, Orban a precizat: “Obiectivul este sa castigam alegerile locale in toate localitatile in care este posibil. Obiectivul alegerilor anticipate este cuprins in acordul nostru, iar in privinta acestor asertiuni, ele sunt in contradictie cu realitatea. PNL a batut PSD in alegerile europarlamentare, iar alaturi de presedintele Klaus Iohannis a batut PSD in alegerile prezidentiale”, a precizat Orban.

UPDATE - Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat, joi, inaintea consultarilor cu Iohannis ca PSD si Pro Romania au acum majoritate si vor merge cu varianta Remus Pricopie pentru functie de premier.

“Vedem ce vom face dupa consultari”, a mai spus Ciolacu.

UPDATE - Consultarile de la Palatul Cotroceni au inceput, joi, la ora 12.00. Primii chemati la consultari sunt reprezentantii partidului PNL.

Sursa: