Aproape 7.000 de oameni de stiinta, matematicieni si universitari rusi au adresat joi o scrisoare deschisa presedintelui rus Vladimir Putin pentru a protesta in mod "ferm" impotriva razboiului in Ucraina.

Publicat:03.03.2022, 20:45

"Noi, oameni de stiinta si jurnalisti in domeniul stiintific care lucram in Rusia, protestam ferm impotriva invaziei militare in Ucraina lansata de armata rusa" cu o saptamana in urma, afirma ei intr-o scrisoare publicata pe site-ul trv-science.ru si citata de Agerpres.

Cei peste 6.900 de semnatari ai mesajului risca pedepse cu amenzi sau inchisoarea, conform legislatiei adoptate in urma cu cativa ani in urma care permite autoritatilor ruse sa urmareasca in justitie orice cetatean care critica guvernul.

Saptamana aceasta, parlamentul rus a inceput sa dezbata un proiect de lege privind inasprirea pedepselor impotriva criticilor la adresa razboiului din Ucraina.

"Valorile umaniste constituie fundamentul pe care se construieste stiinta. Eforturile depuse ani in sir pentru a consolida reputatia Rusiei ca un centru de prim-plan al matematicii au fost in intregime anulate de agresiunea militara fara precedent din partea tarii noastre", denunta oamenii de stiinta.

Congresul international al matematicienilor, "cea mai prestigioasa conferinta de matematica din lume", care urma sa aiba loc in Rusia in iulie, a fost anulat, subliniaza ei, denuntand un "stat paria".

Potrivit lor, obiectivul de a deveni o mare natiune stiintifica "nu poate fi atins atunci cand vietile celor mai apropiati colegi - oamenii de stiinta din Ucraina - se afla in pericol din cauza armatei ruse".

"Suntem convinsi ca niciun interes geopolitic nu poate justifica moartea si varsarea de sange. Razboiul nu va duce decat la pierderea totala a tarii noastre, pentru care lucram", adauga autorii scrisorii.

Sursa: