Razboiul Rusiei in Ucraina a avut un impact devastator asupra infrastructurii de energie regenerabila a tarii, potrivit primului ministru adjunct al afacerilor externe din Ucraina, Emine Dzheppar, relateaza CNN.

Publicat:24.10.2022, 17:40

Dzheppar a scris duminica pe Twitter ca 90% din infrastructura de energie eoliana a Ucrainei si intre 40% si 50% din infrastructura de energie solara au fost distruse.

„Rusia continua sa-i terorizeze pe ucraineni si este pe cale sa declanseze o criza energetica in tara noastra”, a declarat Dzheppar, facand apel la tarile aliate sa ajute la protejarea cerului ucrainean.

Energia solara si eoliana a reprezentat 7% din consumul de energie al Ucrainei in 2021, potrivit TEK, o companie ucraineana de comercializare a energiei. Ministerul ucrainean al Energiei nu ofera in prezent o defalcare a surselor de consum de energie ale tarii din cauza restrictiilor impuse de legea martiala.

Oficialii ucraineni considera ca atacurile cu drone si rachete de croaziera ale Rusiei la nivelul intregii tari sunt atent orchestrate pentru a viza infrastructura importanta in timp ce Ucraina se indreapta spre iarna. Prin lovirea centralelor termice, a substatiilor de electricitate, a transformatoarelor si a conductelor, fortele rusesti au avut un impact direct asupra capacitatii ucrainenilor de a avea acces la energie, apa si internet.

Numai sambata, mai mult de 1,5 milioane de abonati ucraineni la energie au ramas fara curent electric, potrivit sefului adjunct al biroului presedintelui, Kyrylo Tymoshenko.

Sursa: