Biserica ortodoxa ucraineana, pana acum afiliata Moscovei, a anuntat ca se rupe de Rusia dupa ce aceasta a invadat Ucraina si s-a declarat independenta total. In Replica Patriarhia rusa spune ca nu a primit niciun apel in acest sens si crede ca unele forte externe incearca sa distruga unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Publicat:27.05.2022, 23:29

Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, in ceea ce priveste razboiul din Ucraina”, a anuntat Biserica ucraineana dupa un consiliu in care s-a discutat despre agresiunea impotriva Ucrainei, pronuntand „deplina independenta si autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene.

”Consiliul bisericesc a condamnat agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei si i-a exprimat dezacordul fata de pozitia Patriarhului Kiril al Moscovei si al Intregii Rusii cu privire la razboiul din Ucraina.”

„Consiliul condamna razboiul, care este o incalcare a poruncii Domnului 'Sa nu ucizi!' si isi exprima condoleantele pentru toti cei care sufera din cauza razboiului”, se mai arata in decizia de aseara a clericirlor ucraineni. 

Ramura moscovita a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era pana in prezent subordonata patriarhului rus Kirill, care si-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva presedintelui Vladimir Putin in Ucraina. Aceasta initiativa este a doua schisma ortodoxa in Ucraina in ultimii ani. O parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova in 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin in aceasta tara. 

Sute dintre preotii sai au semnat recent o scrisoare deschisa cerand judecarea lui Kirill de catre un tribunal religios din cauza pozitiilor adoptate de acesta fata de conflict. In cadrul celui de-al saselea pachet de masuri ca raspuns la razboiul din Ucraina, Comisia Europeana a propus sanctionarea patriarhului Kiril, care si-a inmultit predicile un care sustine ofensiva rusa in tara vecina.