Ucraina "nu se va alatura NATO" la finalul summitului de la Vilnius, preconizat pentru saptamana viitoare, a declarat vineri consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:07.07.2023, 22:03

Aceasta declaratie intervine intr-un moment in care presedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectueaza un turneu international vizand in special sa obtina mai mult sprijin pentru ambitia Kievului de a se alatura NATO, inaintea unui summit al Aliantei in 11 si 12 iulie, la Vilnius, in Lituania, conform Agerpres.

Totodata, SUA au confirma ca vor furniza munitii cu fragmentatie Ucrainei, depasind in un prag important in ceea ce priveste tipurile de armament oferite Kievului pentru a se apara impotriva Rusiei.

"Este o decizie dificila. O amanasem pentru o vreme", a declarat presei Sullivan, adaugand in acelasi timp ca este "ceea ce trebuia facut".

SUA urmau sa anunte vineri trimiterea catre Ucraina a unor munitii cu fragmentatie, interzise in numeroase tari, in cadrul unui pachet de securitate in valoare de 800 milioane de dolari, decizie care, potrivit Kievului, va avea un "impact psiho-emotional extraordinar" asupra fortelor de ocupatie ruse, transmite Reuters.