Evolutia razboiului din Ucraina lansat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022 este dificil de preconizat, in urma unei serii de „surprize” militare, diplomatice si strategice, scriu doi universitari francezi de la Science Po, transmite stirileprotv.ro

Publicat:25.01.2023, 20:43

Cyrille Bret si Florent Parmentier prezinta trei scenarii ale unei continuari a conflictului, intr-un articol publicat pe site-ul australian The Conversation, preluat de Le Journal du Dimanche (JDD), scrie News.ro.

Pe de o parte, combativitatea fortelor ucrainene, sustinerea Uniunii Europene (UE) si a Statelor Unite si dificultatile logistice si tactice ale armatei ruse au luat Moscova din scurt, iar pe de alta parte rezistenta economiei ruse la sanctiuni, amploarea migratiei ucrainenilor catre UE, blocarea instantelor ONU si sustinerea masurata a Chinei, Indiei si mai multor tari din Africa au surprins cancelariile din Occident.

Scenariul 1: O infrangere clara a Rusiei

Pe plan militar fortele armate ale Moscovei ar lansa o noua ofensiva la Kiev, ca in februarie 2022, in bazinul Donului, in Donbas, din care o mare parte se afla in prezent sub controlul Ucrainei, si in provincia Herson, cu scopul de a obtine un succes rasunator in fata populatiei ruse.

Insa aceste atacuri ar esua. Rusia ar pierde multi oameni si o mare parte a celor patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat ilegal in septembrieb 2022. Ea ar constata ca obiectivul sa strategic initial, schimbarea regimului de la Kiev, s-a soldat cu un esec. Ucraina ar recuceri bastioanlee rusesti din bazinul Donului si s-ar indrepta catre Crimeea.

Mai multi factori ar putea consacra aceasta infrangere ruseasca. Pe plan intern, mobilizarea si formarea rezervistilor s-ar lovi de mai multe limite, si anume o noua fuga din tara a celor care pot fi mobilizati, incapacitatea comandamentului rus de a-i forma in mod eficient pe noii recruti, epuizarea bazei industriale si tehnologice a apararii (BIDT), inrautatirea efectelor sanctiunilor occidentale asupra bugetului Federatiei ruse si o criza in cercurile conducerii ruse, la Ministerul Apararii.

In Ucraina, realizarea acestui scenariu depinde de mai multe conditii, si anume rezistenta presedintiei ucrainene la uzura razboiului, capacitatea acesteia de a obtine o victorie in alegerile legislative prevazute in toamna lui 2023, continuarea ajutorului militar american si european la un nivel compatibil cu consumul inevitabil de materiale de razboi pe campul de lupta si capacitatea de a tine mai multe fronturi in acelasi timp.

Seful Statului Major ucrainean Valeri Zalujni si-a prezentat in decembrie solicitarile in vederea unei victorii - 300 de tancuri, 600-700 de vehicule de lupta de infanterie si 500 de obuziere.

Pe plan international, acest scenariu presupune ca Rusia sa-si piarda pozitia de forta pe care i-a conferit-o in 2022 cresterea produselor energetice. In acest sens, ar trebui ca clientii ei sa-si gaseasca surse de aprovizionare alternative, ceea ce acestia au inceput sa faca.

Orizontul acestui scenariu favorabil Ucrainei ar fi deschiderea unor negocieri a unui armistitiu si apoi a pacii.

Insa, in cazul in care infrangerea Rusiei ar fi de amploare, o dezordine politica interna ar paraliza leadershipul rus si ar instaura la Moscova un haos, care ar priva tara de capacitatea de a se angaja in mod real in negocieri. Pentru ca astfel de negocieri sa fie incununate de succes, ar trebui totodata ca Rusia sa considere ca a pierdut razboiul pe termen lung si sa-si pastreze in acelasi timp un lant de comanda eficient. Doua puncte extrem de greu de rezolvat ar fi soarta Crimeei si viitorul candidaturii Ucrainei la NATO. Per ansamblu, acest scenariu ar fi o extrapolare a contraofensivelor ucrainene pline de succes din august si pana in octombrie 2022.

Scenariul 2: O victorie tangibila a Rusiei

Scenariul invers ar consta intr-o serie de succese militare ale Rusiei, incepand de la sfarsitul iernii. De exemplu, Rusia ar reusi sa recucereasca cea mai mare parte a provinciei Herson, ar ameninta in mod direct Kievul patrunzand in cartierele de la periferie ale capitalei, dinspre Belarus, si ar inainta puternic catre sud-vest, catre Odesa. Realizarea acestui scenariu ar decurge din mai multe ipoteze, principala ipoteza fiind epuizarea umana si materiala a fortelor ucrainene.

De partea rusa, asta ar insemna succesul mai multor actiuni - pentru moment zadarnice. Mobilizarea din toamna lui 2022 ar trebui sa fie eficienta in domeniul formarii si corect folosita pe plan tactic, iar lanturile logistice ruse sa reziste dificultatilor de aprovizionare pe trei fronturi majore, in nord, la Kiev, in est, in Donbas si in sud, catre Herson. Armata rusa a dispus deja de aceste centre logistice, situate la peste 80 de kilometri de linia frontului, o distanta in afara razei HIMARS, invatand astfel lectia contraofensivei ucrainene.

Aceste succese ar conduce la o victorie clara a Rusiei in Ucraina. Anexarile ilegale din est ar fi consolidate, Guvernul de la Kiev, fragilizat si probabil indepartat de la putere din cauza ofensivei ruse, ar rezulta din negocieri de pace si ar avea o orientare mai mult sau mai putin deschis prorusa, iar vestul tarii ar revendica o autonomie puternica cu sustinerea Poloniei. Obiectivul strategic al Rusiei ar fi astfel atins, si anume sa dispuna de o zona-tampon cu NATO.

De partea ucraineana, acest cel mai rau scenariu ar putea castiga credibilitate daca au loc mai multe evolutii, si anume: uzura fortelor armate, insuficienta numarului noilor recruti, diversitatea prea mare a livrarilor internationale de armament, care ar genera dificultati in articularea diverselor dispozitive; fragilizarea presedintiei lui Volodimir Zelenski odata cu apropierea alegerilor legislative din toamna lui 2023, din cauza presiunilor unui „partid al pacii” sau, din contra, a nationalistilor care ar cere o putere mai puternica; incapacitatea de a pastra si de a creste sustinerea Occidentului, de exemplu din cauza unui maximalism strategic vizand infrangerea totala a Rusiei, descoperirii unor deturnari de fonduri sau pur si simplu a unei „oboseala” a opiniilor in Occident si a vointei acestuia de a se recentra asupra unor probleme politice interne.

Pe plan international, acest scenariu presupune o mentinere a cursurilor si exporturilor produselor energetice rusesti catre Asia, China si India in primul rand, o strategie a preturilor a puterilor gazifere, o mobilizare a retelelor diplomatice rusesti pentru a arata ca Rusia nu este izolata de Vest, o sustinere apasata a Chinei impotriva influentei americane, o pierdere a influentei in UE a guvernelor celor mai favorabile Ucrainei, mai ales in Europa de Nord, unde sunt prevazute alegeri legislative, in februarie, in Finlanda, si in Polonia, unde sunt prevazute alegeri generale in toamna lui 2023. Un astfel de scenariu ar fi favorizat de o criza in Taiwan sau in Orientul Mijlociu, care ar absorbi atentia Statelor Unite, deja puternic polarizate in politica lor interna.

Scenariul 3: Un conflict care se impotmoleste

Un al treilea tip de evolutie a acestui conflict ar putea fi caracterizat de incapacitatea celor doi beligeranti de a ajunge in avantaj fata de celalalt timp de mai multi ani.

Acest lucru s-ar manifesta printr-o stabilizare, violenta si sangeroasa, a liniilor mari ale frontului in pozitiile actuale, cu batalii regulate pentru localitati de importanta secundara, noduri rutiere, noduri feroviare sau poduri. De exemplu, fortele ruse ar putea fi tentate sa reia ofensiva in nord, catre Kiev, cu succese limitate, si sa se concentreze asupra eforturilor lor de consolidare a partilor din Donbas pe care le controleaza sau pe care le-ar putea controla.

La randul sau, Ucraina ar putea incerca sa atace de la Herson catre sud, pentru a ameninta bastionul Crimeei, la orizonul lui august 2023. Acest scenariu nu exclude nicidecum confruntari armate intense, schimbari de zone de control si succese limitate de o parte si de alta. Insa echilibrul general al conflictului nu ar fi modificat, iar Rusia ar continua sa controleze 15-20% din teritoriul ucrainean in zone considerate esentiale, Crimeea, Donbas, Harkov, si Ucraina si-ar demostra capacitatea de a rezista pe termen lung.

Mai multi factori s-ar putea combina pentru a conduce la aceasta situatie. Un „platou” ar putea fi atins in ajutorul militar pe care Occidentul il acorda Ucrainei, din cauza situatiei stocurilor si a naturii armamentului trimis pe front. Combativitatea ucraineana ar putea continua, insa fara sa produca efectele spectaculoase de la sfarsitul verii lui 2022, din cauza unei „curbe a invatarii” a partii ruse, si anume in articularea diverselor armate si celorlalte forte, militiile Wagner si Kadirovti.

De partea rusa, acest statu-quo violent ar putea avea loc din cauza limitelor structurale ale instrumentului militar, care s-au manifestat in 2022, si anume, intre altele, rigiditatea tactica, logistica deficienta, intinderea fronturilor si a lanturilor de aprovizionare, limite ale resurselor umane, cultura minciunii in administratiile publice.

Factori exogeni ar putea conduce la un declin militar si diplomatic. Niciunul dintre cei doi beligeranti nu este in masura sa-si faca populatia si reteaua de aliante de sa accepte intrarea la negocieri pe baza actualului raportului al fortei militare. Rusia nu a obtinut niciun succes indiscutabil, iar Ucraina isi are de restaurat integritatea teritoriala. Intrarea la negocieri ar fi o recunoastere a esecului in cazul lui Vladimir Putin si l-ar pune in pericol. Acceptarea sa discute ar fi, pentru Volodimir Zelenski, o renuntare care l-ar face sa-si piarda sustinerea foarte larga de care beneficiaza in prezent atat in tara, cat si in strainatate: alt leadership ar trebui sa fie instalat, care ar vrea compromisul si mai putin, din cauza costurilor irecuperabile ale acestui razboi.

In acest scenariu, Ucraina ar deveni, in 2023, un nou conflict nerezolvat in spatiul post-sovietic, insa de mare anvergura. Acest lucru nu ar impiedica o inasprire a ostilitatilor impotriva populatiilor civile sau prizonierilor, ci din contra.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.