Dupa aproape 9 luni de razboi, avantul Moscovei pe campul de lupta se diminueaza, scrie Newsweek.

Publicat:13.11.2022, 17:30

James Longman, corespondentul de politica externa al postului american de televiziune ABC News, a comparat sambata pe Twitter doua harti ale Ucrainei din timpul „ocupatiei ruse”, una cu situatia din martie, cealalta cu evolutiile din noiembrie, care arata ca trupele Kievului au recastigat 50% din teritoriul tarii. 

Comparatia vine la o zi dupa ce soldatii rusi s-au retras complet din Herson, cel mai mare centru urban cucerit de fortele lui Putin de cand Kremlinul si-a lansat invazia in Ucraina, pe 24 februarie.

„Iata de ce Ucraina crede ca victoria militara totala este posibila. Pentru ei, a negocia inseamna a-i oferi lui Putin teritoriu. Dar ei au castigat deja inapoi 50% din ceea ce Putin a luat la inceputul razboiului”, a scris Longman, intr-un mesaj publicat pe Twitter.

Dupa eliberarea Hersonului, drapelul ucrainean a fost arborat in centrul orasului de soldati. Seful adjunct al consiliului regional din Herson, Yurii Sobolevskyi, a confirmat si el, pe canalul propriu de Telegram, ca Hersonul e acum controlat, din nou, de Kiev. 

„Administratia de stat a regiunii Herson. Fotografia a fost facuta astazi. Disparitia misterioasa a stiti voi ce… Herson a fost, este si va fi doar ucrainean. Si daca nu noi, atunci voi (trupele ruse – n.r.) va veti scoate zdrentele (steagurile rusesti – n.r.)”, a scris el.

Putin a transmis ca este dispus sa poarte negocieri cu Kievul si cu presedintele Volodimir Zelenski pentru a opri razboiul, dar numai daca partea ucraineana e de acord cu conditiile sale.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la sfarsitul lunii octombrie la televiziunea de stat rusa: „(Suntem) gata sa discutam cu Occidentul despre reducerea tensiunilor, dar numai daca exista propuneri realiste bazate pe o abordare impartiala”. Declaratia lui Lavrov nu clarifica ce „propuneri realiste” ar fi acceptabile pentru Putin sau cu ce tari ar fi acesta dispus sa discute.

Rajan Menon, director in cadrul organizatiei Defense Priorities, a declarat sambata pentru Newsweek: „Au existat relatari de presa potrivit carora SUA si Marea Britanie incearca sa convinga China, la summitul G20, sa ajute la negocierile de pace. Nu sunt sigur ce parere au ucrainenii despre acest lucru, pentru ca nu au incredere in Putin. Ei simt ca castiga teren din punct de vedere militar. Acesta este un moment teribil pentru a accepta o incetare a focului. Acest lucru ar lasa bucati mari de teritoriu ucrainean in mainile rusilor”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: