Ministrul britanic de externe David Cameron a cerut Congresului american, joi, la Washington, sa aprobe noul ajutor pentru Ucraina cerut de presedintele Joe Biden, argumentand ca valoarea pe care o obtine SUA din aceasta „investitie” militara este uimitoare, intrucat razboiul aflat in desfasurare slabeste Rusia, relateaza Agerpres, potrivit hotnews.ro

Publicat:08.12.2023, 08:36

„Raportul calitate-pret a ceea ce s-a investit este uimitor. Cat este? 10% din bugetul Apararii? Folosit de ucraineni au fost distruse jumatate din activele militare ale Rusiei de dinainte de razboi. Daca asta nu este o investitie buna, atunci nu stiu ce este”,  a sustinut David Cameron.

Fostul premier britanic din perioada 2010-2016 a participat la Forumul de Securitate Aspen desfasurat la Washington, unde are si o intrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken.

David Cameron s-a intalnit deja in capitala SUA cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, si cu alti congresmeni republicani ce blocheaza in continuare noul pachet de ajutor pentru Ucraina in valoare de 61,4 miliarde de dolari cerut de presedintele democrat Joe Biden.

„Ucraina nici macar nu are marina militara si a reusit sa scufunde o cincime din flota rusa la Marea Neagra”

Noul ministru de externe britanic, care dupa ce a preluat aceasta functie a efectuat la Kiev prima sa vizita oficiala in strainatate, considera ca „armele si sprijinul militar oferite Ucrainei sunt folosite foarte eficient”.

„Ucraina nici macar nu are marina militara, dar a reusit sa scufunde circa o cincime din flota rusa a Marii Negre”,  mai sustine Cameron.  „Sunt sigur ca Pentagonul va fi entuziasmat de raportul calitate-pret oferit aici. Vreau sa spun, este ceva extraordinar”,  a adaugat el.

„Nu sunt ingrijorat de forta si unitatea si curajul poporului ucrainean (...) Sunt ingrijorat ca nu vom face ceea ce trebuie sa facem”,  a insistat seful diplomatiei britanice, potrivit Reuters.  „Trebuie sa ne asiguram ca le dam (ucrainenilor) armele, sprijinul economic, sustinerea morala si diplomatica, dar in mod crucial sprijinul militar care face diferenta”,  a indicat el.

„Daca acesti bani nu trec de vot in SUA, doar doua persoane vor zambi: Vladimir Putin in Rusia si Xi Jinping la Beijing”

Raspunzand criticilor din SUA conform carora Europa nu ar face destul in ceea ce priveste ajutorul economic si financiar oferit Ucrainei, Cameron a spus ca Europa ofera acum de doua ori mai mult decat SUA.

„Trebuie sa trimitem acesti bani Ucrainei. Trebuie sa-i sprijinim si sa ne asiguram ca (presedintele rus Vladimir) Putin este cel care pierde, pentru ca daca acesti bani nu trec de vot (in Congresul SUA), atunci vor fi doar doua persoane care vor zambi: una este Vladimir Putin in Rusia si cealalta este (presedintele chinez) Xi Jinping la Beijing”,  si-a mai manifestat ministrul britanic ingrijorarea.

Casa Alba insasi a tras semnalul de alarma luni, avertizand ca, in lipsa unui acord cu opozitia republicana, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat in saptamanile urmatoare.

Dupa esecul contraofensivei lansate in iunie, armata ucraineana are acum nevoie de noi resurse, in timp ce pe unele sectoare ale frontului trupele ruse au revenit in ofensiva.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.