O aplicatie pentru telefoane mobile a fost dezvoltata de voluntari ucraineni pentru a permite civililor sa raporteze observarea dronelor si rachetelor rusesti care se apropie pentru a le dobori inainte de a-si atinge tinta, relateaza The Guardian.

Publicat:30.10.2022, 09:54

Aplicatia se numeste ePPO si functioneaza pe baza GPS-ului si busolei telefonului, iar civilii trebuie doar sa indrepte dispozitivul in directia dronei si sa apese un buton pentru ca acesta sa trimita un informatii despre localizare catre armata ucraineana.

Gennady Suldin, unul dintre cei care se afla in spatele proiectului, a declarat ca scopul aplicatiei este de a inrola "intreaga populatie" pentru a ajuta la depistarea atacurilor iminente, in ceea ce el a descris ca fiind un exemplu de "razboi centrat pe internet".

Rusia a lansat mii de rachete cu raza lunga de actiune de la inceputul invaziei, iar in ultima vreme a folosit dronele iraniene kamikaze asupra civililor si a infrastructurii critice din Ucraina.

Dronele iraniene Shahed-136 reprezinta o provocare pentru radarele traditionale, deoarece traiectoria initiala a zborului lor este adesea joasa, poate la 30 de metri deasupra solului, iar dimensiunile lor mici le fac sa fie detectate ma greu de radare.

Dronele iraniene sunt greu de detectat pe radar, dar usor de interceptat

De aceea, echipa care a facut aplicatia ePPO considera ca viteza de croaziera relativ mica a dronelor, de aproximativ 110 km/h, si zgomotul distinctiv al motorului de motocicleta sau de masina de tuns iarba inseamna ca acestea sunt usor de detectat de la sol.

"Este calcaiul lui Ahile pentru dronele iraniene", a declarat Suldin. "Odata detectate, aceste obiecte care zboara la joasa inaltime sunt usor de interceptat".

Pana in prezent, aplicatia a avut parte de o publicitate limitata in Ucraina, dar a fost totusi descarcata de 180.000 de ori.

Aplicatia a fost dezvoltata timp de 5 luni

Dezvoltatorii spun ca a fost nevoie de cinci luni de teste si de colaborare cu militari si oficiali guvernamentali pentru a o dezvolta.

Suldin a declarat ca aplicatia a ajutat deja la reperarea in cateva zeci de drone iraniene si a rachetelor de croaziera Kalibr, care nu fusesera detectate anterior, dar a precizat ca nu poate oferi o cifra exacta din motive de securitate.

Ofiterii superiori din domeniul apararii aeriene "nu se asteptau ca aceasta sa fie atat de eficienta", a declarat initiatorul aplicatiei.

Din motive de securitate, aplicatia ePPO functioneaza de aproximativ trei saptamani doar impreuna cu aplicatia guvernamentala Diia, care permite ucrainenilor sa isi stocheze pe telefon cartea de identitate, permisul de conducere si alte documente oficiale. Acest lucru inseamna ca, teoretic, nu poate fi utilizata de catre persoanele care nu au cetatenie ucraineana.

Sursa: