Fortele ucrainene au reusit sa zadarniceasca tentativa militarilor rusi de a traversa un rau din estul tarii pe un pod de pontoane. Soldatii din Ucraina au distrus zeci de vehicule blindate si tancuri si au blocat inaintarea rusilor in apropiere de Lisiceansk. Nu se stie deocamdata cati soldati rusi au fost ucisi in urma atacului.

Publicat:14.05.2022, 17:28

Operatiunea a avut loc intre 7 si 10 mai, langa localitatea Belogorovka de langa raul Donet, in apropiere de Lisiceansk si Severodonetk, localitati controlate de ucraineni si pe care acum rusii incearca sa le incercuiasca si sa le cucereasca.

Armata Ucrainei au reusit sa depisteze din timp operatiunea rusilor de a monta un pod de pontoane pentru a trece raul cu toata tehnica grea si au folosit focuri de artilerie si de aviatie care i-au surprins pe rusi in acelasi loc cu toate vehiculele militare.

In urma atacului au fost distruse zeci de vehicule, iar podul de pontoane a fost facut bucati.

In spatele operatiunii insa, exista o intreaga poveste. Maxim, un ofiter ucrainean care se ocupa de deminarea si eliminarea dispozitivelor explozibile a povestit pe Twitter despre participarea sa in operatiune si despre informatiile vitale colectate de ucraineni, pentru a-i surprinde pe rusi.

Maxim spune ca a fost insarcinat sa exploreze pe 7 mai zona localitatilor Hrihorivka si Bilhorivka pentru ca ar fi primit informatii de la trupele din linia intai cum ca rusii ar concentra tehnica grea in acele localitati, probabil cu intentia de a traversa raul.

MAXIM, SOLDAT UCRAINEAN: “Am analizat cursul raului si le-am spus unitatilor din zona ca rusii vor avea nevoie de barci cu motor pentru a pozitiona pontoanele si de circa doua ore pentru a construi acel pod. Intrucat vizibilitatea in zona era foarte proasta, rusii au dat foc la terenuri si paduri, dar au folosit si fumigene. In plus, era si ceata, asa ca le-am spus militarilor din zona sa fie atenti la zgomotul produs de barcile cu motor”, povesteste Maxim.

Pe 8 mai dimineata ucrainenii au auzit sunetul barcilor cu motor ce incepusera sa construiasca podul de pontoane, au transmis informatia mai departe, iar armata ucraineana a pregatit loviturile de artilerie.

„In aproximativ 20 de minute dupa ce unitatea de recunoastere a confirmat montarea podului rusesc, artileria grea a tras impotriva fortelor ruse, iar apoi aviatia a intervenit si ea. Eram inca in zona si nu am mai vazut si auzit in viata mea lupte atat de grele”, spune Maxim.

Potrivit acestuia, lupta a durat aproape o zi, iar pe 9 mai podul a fost distrus complet.

Din imaginile surprinse cu drona pot fi observate numeroase vehicule blindate: cateva tancuri de lupta, zeci de transportoare blindate, precum si alte vehicule blindate care au fost distruse complet, au fost avariate sau abandonate. Nu se stie exact cati soldati rusi ar fi fost ucisi.