Fostul primar al orasului rus Vladivostok s-a inrolat pentru a lupta in Ucraina si a plecat pe front dupa ce a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru coruptie, a relatat duminica ziarul Kommersant, preluat de Reuters, transmite hotnews.ro

Publicat:14.01.2024, 12:38

Oleg Gumenyuk, fostul primar al orasului Vladivostok, a fost condamnat anul trecut la 12 ani de inchisoare pentru ca a luat mita 38 de milioane de ruble (432.000 de dolari).

El a ocupat functia de primar din 2018 pana in 2021, demisionand pe fondul unei avalanse de critici la adresa sa din partea oficialilor locali si centrali.

„Conform unui ordin emis pentru Gumenyuk, acesta trebuia sa se prezinte la unitatea sa militara pe 22 decembrie”,  a afirmat avocatul lui Gumenyuk, Andrei Kitaev, citat de Kommersant.

Zeci de mii de prizonieri rusi s-au oferit voluntari pentru a servi in Ucraina, profitand de oferta de clementa pentru cei care supravietuiesc perioadei petrecute pe front.

In decembrie, Kommersant a scris ca Alexander Tyutin, un om de afaceri din Sankt Petersburg care ispasea o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare pentru ca a comandat asasinate pana sa se inroleze pentru a lupta in Ucraina, a fost arestat din nou pentru ca a planuit alte crime.

Recrutarea prizonierilor a fost la inceput marca inregistrata a gruparii de mercenari Wagner, al carei lider Evgheni Prigojin a murit intr-un accident de avion in august 2023, dupa revolta esuata din iunie.

Ministerul rus al Apararii a preluat de atunci aceasta metoda, formand unitati Storm-Z cu voluntari recrutati direct din inchisori.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.