Ministrul german al apararii, Christine Lambrecht, a subliniat ca utilizarea sistemelor de aparare ale NATO in afara teritoriului sau trebuie sa fie agreata de toate statele membre, relateaza CNN.

Publicat:24.11.2022, 19:31

Afirmatiile vin dupa ce ministrul polonez al apararii a declarat miercuri ca Berlinul ar trebui sa trimita sistemele de aparare antiaeriana cu rachete Patriot direct in Ucraina si nu in Polonia.

”Este important pentru noi ca Polonia sa se poata baza pe aliati pentru a fi alaturi unii de altii – chiar si in vremuri dificile – si in special Polonia in pozitia sa expusa”, a declarat Lambrecht joi reporterilor la Berlin.

”Acesta este motivul pentru care ne-am oferit sa sprijinim politia aeriana si sa oferim (sisteme) Patriot. Sistemele Patriot fac parte din apararea aeriana integrata a NATO, motiv pentru care a fost posibil sa facem aceasta propunere Poloniei”, a adaugat ministrul.

”Propunerile care se abat de la aceasta trebuie discutate acum cu NATO si cu aliatii nostri”, a conchis Lambrecht.

Luni, Germania a oferit asistenta Poloniei in furnizarea de sisteme antiracheta, inclusiv sistemul de aparare antiracheta Patriot, pentru a ajuta Varsovia sa isi consolideze capacitatea de aparare aeriana, in urma unui atac mortal cu rachete pe teritoriul polonez, in apropiere de frontiera ucraineana, la 15 noiembrie.

Sursa: