La cateva saptamani dupa esecul atacurilor prin care urmareau sa cucereasca Kievul, cadavrele soldatilor rusi sunt inca descoperite la marginea localitatilor prin care au trecut sau le-au ocupat pentru scurt timp in apropierea capitalei ucrainene. Ucrainenii care le gasesc spun ca Rusia nu este mai deloc interesata sa le recupereze. Echipa BBC a fost in Zavalivka si a vorbit cu ucrainenii care gasesc cadavrele rusilor si incearca sa le identifice, iar pana la o eventuala revendicare le depoziteaza in trenuri frigorifice.

Publicat:25.05.2022, 15:18

Locul din padure in care era ingropat sumar cadavrul unui soldat rus a fost gasit dupa ce cainii au inceput sa sape insistent acolo. Satenii din Zavalivka au chemat autoritatile. O echipa militara ucraineana a ajuns la fata locului in costume de protectie si a indepartat cu grija pamantul. Au descoperit corpul unui barbat, cu fata in jos, cu picioarele rasucite sub el. Dupa uniforma era clar ca era un soldat rus.

Cadavrul a fost luat si transportat intr-un tren frigorific de la periferia Kievului, care functioneaza acum ca morga mobila pentru rusii morti. Sacii de plastic alb sunt numerotati. In ziua in care echipa BBC a ajuns acolo erau 137 de saci.

Ucrainenii incearca sa identifice mortii: asupra cadavrului tocmai adus, criminalistii au gasit doua carduri bancare, precum si insigne ale unei brigazi ruse de artilerie.

"Macar acesta are sanse sa ajunga acasa", a spus un criminalist, aratand obiectele gasite, inclusiv o bucata a unui tricou imprimat cu sigla Armatei Rusiei.

Ulterior, s-a confirmat ca barbatul gasit era un tanar soldat casatorit din Siberia. Langa geanta lui se afla o fotografie alb-negru.

Minciuna Rusiei: "Nu-i abandonam pe ai nostri”

"Corpurile pe care le-am gasit arata ca rusii trateaza oamenii ca pe niste gunoaie, drept carne de tun. Nu au nevoie de soldatii lor. Ii arunca aici, se retrag - si lasa cadavrele", a declarat pentru BBC Volodimir Liamzin.

Nu se stie cu exactitate cum a ajuns sa fie abandonat tanarul soldat gasit in  padure. Satenii din Zavalivka spun ca cel mai probabil se ratacise.

De altfel, au fost discutii ca trupele ruse care luptau in jurul Kievului erau formate din tineri fara experienta.

"Am facut un singur schimb.", a spus Liamzin, care a adaugat ca a primit de la rusi o lista scurta a soldatilor morti pe care ii revendica. "Suntem gata sa-i dam inapoi pe toti, (...) dar nu exista nici un raspuns, nici un dialog", a mai spus colonelul Volodimir Liamzin.

Ucrainenii spun ca si ei au dificultati in a-si recupera soldatii morti. O femeie incearca de trei luni sa recupereze cadavrul sotului ei.

Mortii rusi sunt descoperiti mereu

Pe drumul de la Zavalivka din Sitniaki, un batran a declarat ca cel putin 10 soldati rusi au fost ucisi si lasati in urma in martie. Convoiul lor a fost prins in ambuscada dupa ce s-a ratacit pentru ca localnicii scosesera si schimbasera semnele de circulatie.

Batalia atunci a fost apriga. Dupa aceea, batranul satului spune ca el, impreuna cu altii, i-au ingropat pe rusi "din motive sanitare".  Nu are voie sa arate mormintele, deoarece ele reprezinta o scena a crimei de razboi pe care o va analiza echipa colonelului Liamzin.

Un localnic care planteaza sfecla rosie sustine ca rusii au fost ucisi de-a lungul drumului principal. "Nu este uman sa abandonezi un soldat, sa nu-l ingropi", a afirmat el, la randul lui tata al unui soldat ucrainean. "Nimanui nu-i pare rau de rusi dupa ce au facut la Bucha, Irpin, Mariupol", adauga insa barbatul.

Drumurile spre Kiev sunt pline de resturi arse ale tancurilor rusesti, pe care cei care trec cu masinile pe acolo le fotografiaza. Langa unul au fost gasite ramasitele carbonizate ale unui soldat care fusese intr-unul din aceste blindate.

Intre timp, trenul frigorific din Kiev se umple. Chiar daca pentru ucraineni ei raman inamici, invadatori, cineva in Rusia trebuie sa-i caute.

Sursa: